banner festival 23

— maandag 15 mei 2023, 14:45 | 1 reactie, praat mee

Dagblad van het Noorden over hun lege sportpagina

De sobere boodschap van de krant, met een rouwrandje. - © Dagblad van het Noorden

Het Dagblad van het Noorden heeft maandag geen verslag van de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Ajax op de sportpagina geplaatst. De wedstrijd van afgelopen zondag werd na nog geen tien minuten gestaakt, na herhaalde incidenten met onder andere vuurwerk en rookbommen. Villamedia sprak met Evert van Dijk, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden en directeur journalistiek van Mediahuis Noord, over de keuze de sportpagina leeg te laten. Laatste wijziging: 22 mei 2023, 11:22

“Op deze sportpagina had het wedstrijdverslag van FC Groningen - Ajax moeten staan. Maar met sport hadden de gebeurtenissen in de Euroborg gistermiddag helemaal niets te maken. Dat leest u daarom op de nieuwspagina’s”, schrijft de krant in een met zwarte rouwrand omlijnd bericht. “De redactie van Dagblad van het Noorden wenst FC Groningen en de supporters veel wijsheid en sterkte bij het voorkomen van dit ondermijnend gedrag rond een sportevenement.”

De taal laat niets te wensen over. Hoofdredacteur Evert van Dijk meldt in een kort gesprek met Villamedia dat de wedstrijd dan ook niets te maken had met sport. “Het was gewoon criminaliteit.” Van Dijk heeft al jarenlang een seizoenskaart van FC Groningen, maar hij besloot de wedstrijd tegen Ajax voorbij te laten gaan in verband met de opgefokte sfeer en antisemitisme. Van Dijk zat op de racefiets. Toen hij in een rustpauze even zijn telefoon checkte, vroeg hij zich af wat ze als krant met de door wangedrag afgeblazen wedstrijd konden doen.

In overleg met de sport- en de eindredactie kozen ze uiteindelijk voor de witte sportpagina met de verklaring. Een duidelijk statement én eentje waarover gepraat wordt. “Jij belt nu ook”, aldus Van Dijk.

De reacties zijn wisselend, erkent de hoofdredacteur. “Maar het is spraakmakend en wat in het oog springt is altijd wel goed voor de krant. Dat was het effect, maar niet wat we van tevoren beoogd hadden. Het is altijd goed om over onderwerpen te praten.”

Op de site is overigens niets te vinden van de verklaring. “Er is dit keer bewust voor de krant gekozen, omdat op die pagina ook het sportverslag zou staan. Op de site werkt dat niet zo.” De krant gaat er evenmin een gewoonte van maken het zo te doen, mocht het weer misgaan bij een wedstrijd.

“Dan heeft het geen effect meer,” zegt Van Dijk. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om een foto, met de zwart-witte rook van de rookbommen, naast het beeld van huilende jonge FC Groningen-fan te kunnen plaatsen. Maar dit keer hebben we gekozen voor woorden en niet voor beeld.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Hilbrand Polman, 16 mei 2023, 13:53

NDC Mediagroep bestaat niet meer, dit bedrijf heet al enige tijd Mediahuis Noord.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.