— vrijdag 28 juni 2019, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Journalist naar Raad van State om afluistertapes Hofstadgroep

Een rechtbanktekenaar legt de eerste Hofstadgroep-verdachten vast tijdens een pro-formazitting (2005). Foto: ANP / Robin Utrecht

De Leidse journalist Peter Wierenga wil meer inzage in de afluistertapes en documenten over de Haagse Hofstadgroep. Hij stapt ervoor naar de Raad van State. Wierenga wil de tapes beluisteren en documenten inzien omdat hij meer wil weten over gesprekken die inlichtingendienst AIVD afluisterde in de periode voor de moord op columnist en filmmaker Theo van Gogh. Deze werd in 2004 op straat vermoord door Mohammed B., die banden had met het terroristische Haagse netwerk.

De AIVD heeft de afluistertapes altijd geheim gehouden. Volgens Wierenga zijn de tapes van belang omdat ze kunnen laten zien of Mohammed B. alleen handelde. “Mogelijk kon de AIVD uit die tapes opmaken dat de moord op Van Gogh aanstaande was”, aldus Wierenga tegen Den Haag Centraal.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de AIVD onder valt, wil geen details prijsgeven over de Hofstadgroep. Dat zou de nationale veiligheid kunnen bedreigen omdat daarmee ook informatie over de werkwijze van de AIVD naar buiten komt. De rechtbank in Den Haag was het daarmee eens en ontzegde Wierenga toestemming tot de tapes. De Raad van State oordeelt binnen een paar maanden over de zaak.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.