— donderdag 21 september 2017, 15:58 | 1 reactie, praat mee

Jonge en startende journalisten willen liever vast dienstverband

© Pixabay

Jonge journalisten willen liever een vaste baan of een combinatie van een vast dienstverband en freelance werk. Slechts 14 procent van de studenten en 22 procent van de starters wil volledig werken als freelance journalist. Dit blijkt uit het onderzoek van de jongerensectie van de NVJ, Vers in de Pers (ViP), naar carrièreperspectief, beloning, onderhandelingspositie en journalistiek werk. Laatste wijziging: 21 september 2017, 15:59

Jonge journalisten willen graag de zekerheid van vast werk en een vast inkomen. Een ruime meerderheid van de studenten (86 procent) wil een vaste baan of een combinatie van een vast dienstverband en freelance werk. Bij de starters wil (45 procent) liever een vaste baan.

De meeste jonge journalisten maken zich zorgen over hun inkomsten en willen beter beloond worden. Meer dan de helft van de studenten (52 procent) geeft aan niet tevreden te zijn met zijn of haar inkomsten uit journalistiek werk, tegenover slechts 19 procent die wel tevreden is. Bij starters is dat percentage respectievelijk 39 procent en 32 procent.

Ondanks dat ze dus graag beter betaald willen worden onderhandelt het merendeel van de studenten en starters niet over de prijs. Als reden geven zij aan dat ze worden geconfronteerd met vaste tarieven. Het is “take it or leave it”. Opvallend is wel dat de groep die wél onderhandelt succes boekt en een hogere vergoeding ontvangt.

Over de onderzoeksresultaten en de kansen in de journalistiek voor jonge journalisten wordt op zaterdag 23 september gediscussieerd tijdens het Festival van de Journalistiek in Utrecht. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

Vers in de Pers NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 21 september 2017, 20:48

Maar of ze allemaal bij een werkgever in de media aan het werk komen is ten tweede. Mijn zoon is huisschilder en voelt zich erg goed bij zijn zzp-schap.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.