banner festival 23

— dinsdag 23 augustus 2022, 14:42 | 0 reacties, praat mee

Jiskefet-makers in cassatie tegen sticker-uitspraak Jiskefet Encyclopedie

De Jiskefet Encyclopedie, zónder gewraakte sticker. | Noblesse Uitgevers

Herman Koch en Michiel Romeyn gaan in cassatie tegen de recente hoger beroep-uitspraak rondom de zogeheten Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het gerechtshof Amsterdam besloot eind juni dat het naslagwerk verkocht mag worden zonder sticker waaruit blijkt dat het om een ongeautoriseerde productie gaat. Laatste wijziging: 23 augustus 2022, 14:56

Romeyn en Koch, twee van de drie makers van het absurdistische sketchprogramma, stapten oktober vorig jaar naar de rechter. Ze vermoedden dat het boek, waarin ze vooraf geen inzage kregen, eigendoms- en portretrechten schond. De Jiskefet Encyclopedie stond gepland voor november 2021, maar liep door de juridische procedure enige vertraging op.

In december verscheen het boek, na tussenkomst van de rechter, met een sticker om aan te geven dat de makers achter Jiskefet niet bij het boek betrokken waren. De uitgever voegde uit onvrede een ‘journalistiek statement’ aan het boek toe en ging tegen de stickerplicht in beroep.

Dat leidde er afgelopen juni weer toe dat de sticker mocht vervallen.

Ook journalistieke organisaties bemoeiden zich met de zaak: als boeken met een verwijzing naar het merkrecht uit de handel kunnen worden gehaald of aangepast, heeft dat een verkillend effect op de journalistiek. Het Persvrijheidsfonds steunde uitgever Noblesse in de zaak.

Wanneer de cassatie behandeld wordt, is nog niet duidelijk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.