e learning nvj

— woensdag 1 december 2021, 10:02 | 0 reacties, praat mee

Jiskefet Encyclopedie met ‘journalistiek statement’ alsnog in de winkel

Een eerdere omslag van de Jiskefet Encyclopedie. Inmiddels vermeldt de voorzijde dat het om een ongeautoriseerde uitgave over een cabaret-trio gaat. | Noblesse Uitgevers

De Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse ligt in de winkel, met wijzigingen die zijn afgedwongen door twee van de drie originele Jiskefet-makers. Naast een sticker en wikkel waaruit blijkt dat het om een ongeautoriseerd boek gaat, voorzagen de makers het boek per inlegvel van een journalistiek statement.

Michiel Romeyn en Herman Koch stapten naar de rechter toen het boek vrijwel drukklaar was, omdat ze boos waren dat de auteurs hen niet hebben benaderd. Het boek zou inbreuk maken op merkrecht, iets waar de rechter in meeging.

De uitspraak is volgens Noblesse, vakvereniging NVJ, uitgeversorganisatie GAU en het Persvrijheidsfonds problematisch. Het zou een precedent scheppen om met een verwijzing naar het merkrecht publicaties te voorkomen, enkel omdat deze ongeautoriseerd zijn. Merkrecht zou daarmee zwaarder wegen dan het vrije woord.

Via een ‘journalistiek statement’ dat aan het boek is toegevoegd herhaalt de uitgever deze zorgen. Het Persvrijheidsfonds steunt de uitgeverij in hun hoger beroep. Meer bij Het Parool

Bekijk meer van

Noblesse Uitgevers Jiskefet

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.