data als kans

— dinsdag 28 juni 2022, 10:58 | 0 reacties, praat mee

Hof: Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht zonder sticker

De zogeheten Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht, zonder dat met een sticker apart duidelijk wordt gemaakt dat de makers van het satirische tv-programma deze encyclopedie niet hebben gemaakt. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam. Met dit besluit, dat het hof dinsdagochtend bekend heeft gemaakt, wordt een eerder vonnis van een lagere rechtbank vernietigd. Laatste wijziging: 28 juni 2022, 15:49

Jiskefet is een satirisch-absurdistisch tv-programma dat in de jaren negentig en beginjaren van deze eeuw op televisie te zien was. Het werd gemaakt door Michiel Romeyn, Herman Koch en Kees Prins.

Makers Koch en Romeyn stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechtbank maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad en beriepen zich op het merkrecht.

De rechter stelde Romeyn en Koch in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst ‘ongeautoriseerd’. Maar het hof gaat hier niet in mee. Het hof stelt dat de titel van een individueel boek een onderdeel van de waar zelf is, oftewel het boek. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet.

Geen inbreuk op merkrecht
Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. De door Noblesse gebruikte titel Jiskefet Encyclopedie is een voor de hand liggende aanduiding voor het door haar uitgegeven boek en daarom heeft zij een geldige reden voor dat gebruik, aldus het hof.

Het Persvrijheidsfonds, opgericht door journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren, steunde de uitgeverij en betaalde mee aan het hoger beroep. Zij vonden dat de rechter bij de eerdere uitspraak onvoldoende rekening had gehouden met journalistieke belangen.

Jiskefet-makers overwegen naar Hoge Raad te stappen
Het team van Jiskefet is “verbijsterd door de uitspraak”, zegt advocaat Onno Hennis, die de makers bijstaat. “Jiskefet heeft deze zaak niet alleen gevoerd voor zichzelf, maar ook om een principieel punt te maken voor andere kunstenaars en artiesten die worden geconfronteerd met commerciële partijen die meeliften op de bekendheid en verkoopbaarheid van hun werk.” De makers overwegen naar de Hoge Raad te stappen vanwege de uitspraak.

De advocaat van Noblesse Uitgevers, Brigitte Spiegeler, meldt dat de organisatie blij is met de uitspraak. Maar ook stelt ze dat het “verdrietig” blijft voor de uitgeverij.

“Allemaal gedoe en toestanden. Volgens mij zijn er uiteindelijk veel minder boeken verkocht dan gehoopt.” Dat terwijl het boek volgens hen, “en wat het hof ook zegt, duidelijk een encyclopedie is en juist een eerbetoon aan de makers van Jiskefet”. De advocaat van Koch en Romeyn, Onno Hennis, zegt dat zij zich nog beraden op een reactie.

Bekijk meer van

Jiskefet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.