— maandag 3 augustus 2020, 14:27 | 0 reacties, praat mee

James Murdoch vertrekt met ruzie bij uitgeverij News Corp

Reuters

James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, stapt uit onvrede over beleid op als bestuurslid bij uitgeverij News Corporation. De uitgeverij grijpt het vertrek aan om het aantal vaste bestuurszetels met één te verlagen: een vervanger voor James Murdoch komt er niet. Laatste wijziging: 3 augustus 2020, 14:31

Aanleiding is een verschil van inzicht over inhoudelijk beleid, schreef Murdoch in zijn tweeregelige ontslagbrief.

“Mijn vertrek is het gevolg van meningsverschillen over bepaalde redactionele inhoud die nieuwsbedrijven onder onze vlag hebben gepubliceerd en bepaalde andere strategische beslissingen”, aldus Murdoch.

Murdoch is een stuk linkser dan zijn familie en kritisch op de berichtgeving over klimaatverandering, dat bij titels binnen News Corporation met scepsis wordt gebracht. Veel invloed heeft James Murdoch niet op die berichtgeving, maar na de verwoestende bosbranden in Australië begin dit jaar stelde Murdoch publiekelijk dat hij ‘teleurgesteld’ was over de toon van de berichtgeving bij News Corporation.

Hij heeft verder met enkele publieke acties wel willen laten zien een eigen plan te trekken: in 2017 doneerde hij 1 miljoen dollar aan de Amerikaanse joodse organisatie Anti-Defamation League, nadat president Trump weigerde neo-nazi-demonstranten te veroordelen. Verder doneerden Murdoch en zijn vrouw aan liberale doelen.

Het plotse vertrek uit het bestuur moet ook zo gezien worden, aldus een bron aan dagblad The Guardian: “Het is in essentie vrij betekenisloos. Maar het is ene kans om anderen te laten zien dat hij een goeie jongen is.”

Vorig jaar liet James Murdoch weten dat hij veel geld wil steken in een nieuwsplatform, vrij van desinformatie en met een duurzaam en houdbaar zakenmodel.

The Guardian stelt dat met het vertrek van James Murdoch de uitgeverij mogelijk verder opschuift naar rechts.

Bekijk meer van

News Corp James Murdoch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.