banner festival 23

— woensdag 7 oktober 2015, 13:31 | 0 reacties, praat mee

‘Italiaanse toestanden’ door nieuwe Mediawet

In de nieuwe Mediawet krijgt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), veel macht over de omroepen en hun makers. Dat gaat ten koste van de journalistieke vrijheid en werkgelegenheid van programmamakers. Dat betoogt René Roodheuvel, secretaris Omroep bij de NVJ, in een opiniebijdrage op de Volkskrant. Volgens Roodheuvel dient staatssecretaris Sander Dekker (VVD) de rechtspositie van omroeppersoneel te verbeteren om te voorkomen dat ook in Nederland Italiaanse toestanden ontstaan. Laatste wijziging: 7 oktober 2015, 13:52

In de plannen van Dekker krijgen de netmanagers in Hilversum directe invloed op de programma’s. Zij staan in een directe hiërarchische lijn met de staatssecretaris. Daarmee neemt de (in)directe invloed van de overheid op de programma’s van de publieke omroep ongewenste vormen aan, betoogt Roodheuvel.

Hij bepleit het doorknippen van die directe lijn, door de raad van toezicht van de NPO niet langer door de Kroon te laten benoemen. Ook zouden programmamakers in beroep moeten kunnen gaan tegen beslissingen van de netmanager.

Verder verzuimt Dekker in zijn nieuwe Mediawet de rechtspositie van het omroeppersoneel goed te regelen. Hij verschuift het budget voor de programma’s voor vijftig procent naar de NPO, maar het personeel blijft bij de omroepen.

Die gaan nu al mensen ontslaan, terwijl de NPO niet van plan is, nu of in de toekomst, verantwoordelijkheid te nemen voor de medewerkers die met die 50 procent van het budget aan de slag gaan.

Dekker praat donderdagmiddag met de Kamer over de nieuwe Mediawet.

D66 heeft vooruitlopend daarop laten weten dat de staatssecretaris minder reclame moet toestaan bij de publieke omroep. De VVD heeft dat plan al afgeschoten. Het levert minder geld op en de liberalen willen niet dat de overheid dat verschil bijpast.


Meer bij de Volkskrant en nu.nl

Lees ook: Wordt het coördineren of bemoeizucht in Hilversum?

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.