‘Italiaanse toestanden’ door nieuwe Mediawet

In de nieuwe Mediawet krijgt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), veel macht over de omroepen en hun makers. Dat gaat ten koste van de journalistieke vrijheid en werkgelegenheid van programmamakers. Dat betoogt René Roodheuvel, secretaris Omroep bij de NVJ, in een opiniebijdrage op de Volkskrant. Volgens Roodheuvel dient staatssecretaris Sander Dekker (VVD) de rechtspositie van omroeppersoneel te verbeteren om te voorkomen dat ook in Nederland Italiaanse toestanden ontstaan.
In de plannen van Dekker krijgen de netmanagers in Hilversum directe invloed op de programma’s. Zij staan in een directe hiërarchische lijn met de staatssecretaris. Daarmee neemt de (in)directe invloed van de overheid op de programma’s van de publieke omroep ongewenste vormen aan, betoogt Roodheuvel.
Hij bepleit het doorknippen van die directe lijn, door de raad van toezicht van de NPO niet langer door de Kroon te laten benoemen. Ook zouden programmamakers in beroep moeten kunnen gaan tegen beslissingen van de netmanager.
Verder verzuimt Dekker in zijn nieuwe Mediawet de rechtspositie van het omroeppersoneel goed te regelen. Hij verschuift het budget voor de programma’s voor vijftig procent naar de NPO, maar het personeel blijft bij de omroepen.
Die gaan nu al mensen ontslaan, terwijl de NPO niet van plan is, nu of in de toekomst, verantwoordelijkheid te nemen voor de medewerkers die met die 50 procent van het budget aan de slag gaan.
Dekker praat donderdagmiddag met de Kamer over de nieuwe Mediawet.
D66 heeft vooruitlopend daarop laten weten dat de staatssecretaris minder reclame moet toestaan bij de publieke omroep. De VVD heeft dat plan al afgeschoten. Het levert minder geld op en de liberalen willen niet dat de overheid dat verschil bijpast.
Meer bij de Volkskrant en nu.nl
Lees ook: Wordt het coördineren of bemoeizucht in Hilversum?
Praat mee