— vrijdag 22 januari 2021, 16:09 | 0 reacties, praat mee

Irritatie om censuur van LinkedIn

© Pixabay

Dat Facebook wel eens onterecht foto's en artikelen censureert zal geen verbazing meer wekken, maar dat LinkedIn diverse Nederlandse hoogleraren en een ziekenhuisdirecteur censureert, omdat ze met anderen discussieerden over het coronabeleid?

Het platform, dat veel meer dan Twitter of Facebook, bekendstaat als plek waar op niveau met elkaar gedebatteerd kan worden, verwijdert volgens de Volkskrant berichten als nooit tevoren. De nieuwe richtlijnen lijken voor verwarring te zorgen. En irritatie bij de betrokkenen.

Drie dagen na de bijdrage van de Nijmeegse hoogleraar Ira Helsloot waarin hij linkte naar het artikel van filosoof René ten Bos ‘Is Covid-19 een hype?’, werd het bericht verwijderd, omdat het in strijd zou zijn met professionele communityrichtlijnen. 

De bijdrage die Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG, riep op tot discussie over de avondklok. Zijn boodschap: laten we met een bredere blik naar de crisis kijken en ook de impact op jongeren, ouderen, het bedrijfsleven en de cultuursector meewegen. Het bericht stond een paar uur later niet meer online. “Je integriteit wordt in twijfel getrokken en dat is als bestuurder en als wetenschapper je hoogste goed, reageerde Van den Bosch in Het Parool. LinkedIn oordeelde later dat het een misverstand was.

Van ondernemer en schrijver Hans van Tellingen werden de afgelopen maand al twee posts verwijderd, net als van technisch schrijver Sjors Niesten.

Linkedin geeft aan dat verkeerde informatie altijd wordt verwijderd. Volgens een woordvoerder van het netwerk zijn de richtlijnen het afgelopen voorjaar aangescherpt voor berichten die met covid te maken hebben: “Daarin staat ook expliciet dat leden geen inhoud mogen delen die rechtstreeks ingaat tegen de richtlijnen van de toonaangevende wereldwijde gezondheidsorganisaties.”

Het wekt verbazing. “Juist door nette, onderbouwd kritische artikelen ontstaat dialoog”, zegt Van Tellingen, die als bron wetenschappelijke artikelen uit vakbladen opvoert of stukken van het RIVM. Hoogleraar Ira Helsloot noemt het een principiële kwestie: “Wat is goed en wat is kwaad?” Hij vindt het zorgelijk dat een commerciële partij gaat bepalen wat wel en niet gezegd mag worden en tegengeluiden kan weren. Iets dat Villamedia-redacteur Lars Pasveer deze week ook schreef in het artikel: Discussie over macht techbedrijven laait op na deplatforming Trump.

Bekijk meer van

LinkedIn corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.