Irritatie om censuur van LinkedIn

Dat Facebook wel eens onterecht foto's en artikelen censureert zal geen verbazing meer wekken, maar dat LinkedIn diverse Nederlandse hoogleraren en een ziekenhuisdirecteur censureert, omdat ze met anderen discussieerden over het coronabeleid?
Het platform, dat veel meer dan Twitter of Facebook, bekendstaat als plek waar op niveau met elkaar gedebatteerd kan worden, verwijdert volgens de Volkskrant berichten als nooit tevoren. De nieuwe richtlijnen lijken voor verwarring te zorgen. En irritatie bij de betrokkenen.
Drie dagen na de bijdrage van de Nijmeegse hoogleraar Ira Helsloot waarin hij linkte naar het artikel van filosoof René ten Bos ‘Is Covid-19 een hype?’, werd het bericht verwijderd, omdat het in strijd zou zijn met professionele communityrichtlijnen.
De bijdrage die Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG, riep op tot discussie over de avondklok. Zijn boodschap: laten we met een bredere blik naar de crisis kijken en ook de impact op jongeren, ouderen, het bedrijfsleven en de cultuursector meewegen. Het bericht stond een paar uur later niet meer online. “Je integriteit wordt in twijfel getrokken en dat is als bestuurder en als wetenschapper je hoogste goed, reageerde Van den Bosch in Het Parool. LinkedIn oordeelde later dat het een misverstand was.
Van ondernemer en schrijver Hans van Tellingen werden de afgelopen maand al twee posts verwijderd, net als van technisch schrijver Sjors Niesten.
Linkedin geeft aan dat verkeerde informatie altijd wordt verwijderd. Volgens een woordvoerder van het netwerk zijn de richtlijnen het afgelopen voorjaar aangescherpt voor berichten die met covid te maken hebben: “Daarin staat ook expliciet dat leden geen inhoud mogen delen die rechtstreeks ingaat tegen de richtlijnen van de toonaangevende wereldwijde gezondheidsorganisaties.”
Het wekt verbazing. “Juist door nette, onderbouwd kritische artikelen ontstaat dialoog”, zegt Van Tellingen, die als bron wetenschappelijke artikelen uit vakbladen opvoert of stukken van het RIVM. Hoogleraar Ira Helsloot noemt het een principiële kwestie: “Wat is goed en wat is kwaad?” Hij vindt het zorgelijk dat een commerciële partij gaat bepalen wat wel en niet gezegd mag worden en tegengeluiden kan weren. Iets dat Villamedia-redacteur Lars Pasveer deze week ook schreef in het artikel: Discussie over macht techbedrijven laait op na deplatforming Trump.
Praat mee