— woensdag 25 maart 2020, 12:45 | 1 reactie, praat mee

Zoom: videovergaderingen zonder gedoe

Videodienst Zoom, waarmee eenvoudig videoconferenties tot wel honderd deelnemers zijn te beleggen, beleeft momenteel een piek aan nieuwe gebruikers, nu mensen als gevolg van het coronavirus thuiswerken en vrijdagmiddagborrels of feestjes noodgedwongen in virtueel isolement moeten doorbrengen.

Wat Zoom handig maakt is de laagdrempelige toegang: je kunt mensen uitnodigen voor een sessie, zonder dat zij zich apart hoeven te registreren. De ‘voorzitter’ moet wel over een Zoom-account beschikken, maar kan mensen uitnodigen met een speciale code.

Tijdschrift ComputerTotaal! geeft een prima uitleg hoe je met Zoom kunt beginnen.

Gratis accounts kunnen vergaderingen van maximaal 40 minuten beleggen, maar dat blijkt geen nadeel. Integendeel: volgens sommige gebruikers is die verplichte lengte een van de beste innovaties op het gebied van productiviteit.

Grote bijeenkomsten via Zoom blijken wel een nieuw fenomeen te hebben losgemaakt: zoombombing, waarbij deelnemers aan grote openbare videoconferenties plots op porno of andere binnen een zakelijke setting ongepaste video’s worden getrakteerd.

Een aantal conferenties is daarom audio only geworden - gouden tijden voor hijgers.

Naschrift:
Met de gestegen populariteit neemt ook de kritische blik toe: de privacyregeling van Zoom leest als verklaring dat er geen privacy is. Gebruikersnaam, je adres, werkgever, Facebook-account en betaalgegevens worden opgeslagen, mits die door Zoom zijn te detecteren. Wie daar jeuk van krijgt, kan Meet proberen, een open-source alternatief.

Bekijk meer van

Zoom coronavirus

Praat mee

1 reactie

K. Meerman, 27 maart 2020, 09:13

“Zonder gedoe”? Graag ook een artikel over de privacyissues rondom Zoom en de tracking die de software doet. Ter info: https://protonmail.com/blog/zoom-privacy-issues/  en https://www.forbes.com/sites/kateoflahertyuk/2020/03/25/zooms-a-lifeline-during-covid-19-this-is-why-its-also-a-privacy-risk/

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.