NVJ compleet lid

— donderdag 9 november 2017, 10:59 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnsons bluspoging in Iran heeft tegenovergesteld effect

Boris Johnsons bluspoging in Iran heeft tegenovergesteld effect

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft een in Iran tot vijf jaar cel veroordeelde medewerkster van de Thomson Reuters Foundation in een nog moeilijker parket gebracht. Een telefoontje van Johnson naar zijn Iraanse collega ten spijt: Iran ziet er enkel een bevestiging van hun gelijk in. Laatste wijziging: 9 november 2017, 12:11

Eind januari veroordeelde Iran een de Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe tot vijf jaar gevangenisstraf. Ze was daar met haar dochter op vakantie, maar werd gearresteerd en veroordeeld vanwege spionage.

Johnson stelde in een toespraak dat ze in Iran was om journalisten te trainen. Iran heropende daarop prompt de zaak tegen Zaghari-Ratcliffe; haar hangt nu tien jaar celstraf boven het hoofd. Johnson probeerde de schade nog te beperken door te stellen dat zijn uitspraken verkeerd waren begrepen, maar journalist Hadi Nili van BBC Persia postte een videoclip van de Iraanse staatstelevisie.

De Iraanse autoriteiten grijpen Johnsons uitspraken (“een onbedoelde bekentenis”) aan als bewijs dat de originele aanklacht correct was en Zaghari-Ratcliffe heeft gelogen over de werkelijke redenen van haar bezoek aan Iran. De kans is daarmee groot dat Johnsons onzorgvuldige woordkeus haar een verdubbeling van de straf oplevert.

Zaghari-Ratcliffe heeft om een ontmoeting met Johnson gevraagd om over de situatie te spreken. Dat was overigens vóór de recente ontwikkelingen op de Iraanse staatstelevisie. In Engeland groeit de onvrede over Johnsons geblunder. The Times schrijft dat de minister door de zaak met Zaghari-Ratcliffe is beschadigd. Sommigen in het Britse parlement roepen Johnson op om te vertrekken.

Johnson zelf zegt dat zulke geluiden enkel afleiden van het regime in Iran, dat in zijn visie hoofdschuldige is in het conflict.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.