word studentlid

— dinsdag 7 november 2017, 11:49 | 0 reacties, praat mee

Iran: Reuters-medewerkster mogelijk langer vast na blunder Boris Johnson

Iran: Reuters-medewerkster mogelijk langer vast na blunder Boris Johnson
Reuters

UPDATE Eind januari veroordeelde Iran een medewerkster van de Thomson Reuters Foundation tot vijf jaar gevangenisstraf. Een terloopse foutieve opmerking van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson levert haar mogelijk een nog zwaardere straf op. Laatste wijziging: 7 november 2017, 14:43

Johnson stelde in een toespraak dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran was om journalisten te trainen. Ze werkte echter voor de liefdadigheidstak van de nieuwsorganisatie en was ten tijde van haar arrestatie in 2016 simpelweg met haar dochter op vakantie.

De aanklacht waarop Zaghari-Ratcliffe in januari werd veroordeeld is nooit door Iran onthuld, maar door Johnsons uitspraken is de vrouw afgelopen weekend opnieuw in de rechtbank beland, nu op beschuldiging van het voeren van propaganda. Ze kan nu nog eens vijf jaar celstraf opgelegd krijgen, meldt The Times (achter een betaalmuur).

Iran stelt dat Johnsons uitspraken bewijzen dat Zaghari-Ratcliffe in haar eerdere rechtbankgetuigenissen heeft gelogen. Een woordvoerder van Johnson zegt dat de minister contact zal opnemen met zijn Iraanse collega om uitleg te geven. De Britse oppositie roept om Johnsons ontslag, als Zaghari-Ratcliffe daadwerkelijk zwaarder gestraft wordt.

Haar man Richard Ratcliffe vertelde tabloid Daily Mail dat hij niet begrijp waarom de Britse regering al 583 dagen weigert te zeggen dat het gaat om een gevangen moeder. “Het is gestoord”, aldus Ratcliffe.

Ratcliffe stelde begin dit jaar dat de arrestatie is bedoeld om een pressiemiddel te hebben in onderhandelingen met de Britse regering. Iran erkent haar Britse nationaliteit overigens niet, zodat de vrouw geen consulaire bijstand kan krijgen. Voorzitter Monique Villa van de Thomson Reuters Foundation roept Johnson op zijn uitspraken te corrigeren en Nazina’s zaak de aandacht te geven die het verdient.

Johnson heeft inmiddels gebeld met zijn Iraanse collega en zijn uitspraken ‘verduidelijkt’. Johnson zegt te hebben willen benadrukken dat journalisten trainen niet illegaal is, niet om de indruk te wekken dat Zaghari-Ratcliffe die cursussen gaf. Hij riep op de vrouw op humanitaire gronden vrij te laten.

Bekijk meer van

Iran

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.