anner smart octo

— donderdag 29 oktober 2020, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Iran: nieuwe aanklachten voor Britse medewerkster Thomson Reuters Foundation

Juni 2019: Richard Ratcliffe kampeert buiten de Iraanse ambassade in Londen | Andy Rain / EPA

Nazanin Zaghari-Ratcliffe is een Britse medewerkster van de Thomson Reuters Foundation, die in Iran tot jaren gevangenisstraf werd veroordeeld wegens spionage. Ze mocht vanwege corona tijdelijk de gevangenis verlaten, maar kreeg onlangs te horen dat ze bij terugkeer voor nieuwe aanklachten terecht moet staan.

Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 opgepakt, toen ze in Iran op vakantie was met haar dochter. Ze werkt voor de liefdadigheidstak van de nieuwsorganisatie. Ze zou in die hoedanigheid hebben gespioneerd, aldus de Iraanse autoriteiten in een omstreden rechtszaak. Begin 2017 kreeg Zaghari-Ratcliffe een celstraf van vijf jaar opgelegd.

In 2019 ging de Zaghari-Ratcliffe in hongerstaking, waarna ze naar een psychiatrische inrichting werd overgebracht.

De vrouw lijkt opnieuw speelbal van een conflict tussen Iran en Groot-Brittannië: de nieuwe aanklachten vallen samen met een besluit om terugbetaling van een Britse schuld aan Iran met een half jaar uit te stellen, meldt de Guardian.

Tegenover de krant ontkennen beide landen dat Zaghari-Ratcliffe vanwege de schuldruzie nieuwe aanklachten krijgt opgelegd. Wat de nieuwe aanklachten precies inhouden is onbekend; wel is duidelijk dat ze rechter Abolqasem Salavati treft, die als hardliner bekend staat.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.