word studentlid

— woensdag 16 maart 2022, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Iran: Thomson Reuters Foundation-medewerkster na vijf jaar cel op weg naar huis

Iran: Thomson Reuters Foundation-medewerkster na vijf jaar cel op weg naar huis
Richard Ratcliffe protesteerde met een hongerstaking in 2019 over het gebrek aan beweging in de zaak. | EPA

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Brits-Iraanse medewerkster van de Thomson Reuters Foundation, is op weg naar het vliegveld en haar definitieve vrijheid. Dat melden Britse media en lokale politicus Tulip Siddiq, die voor haar vrijlating heeft geijverd. Laatste wijziging: 16 maart 2022, 14:40

Zaghari-Ratcliffe werd in april 2016 met haar twee jaar oude dochtertje Gabriella opgepakt toen ze na familiebezoek wilde terugvliegen naar Londen. Thomson Reuters Foundation ontkende direct dat Zaghari-Ratcliffe in Iran actief was voor de liefdadigheidsstichting.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stelde echter in een toespraak dat ze in Iran was om journalisten te trainen. Iran heropende daarop prompt de zaak tegen Zaghari-Ratcliffe - met potentieel tien jaar celstraf in het vooruitzicht. Het werden er uiteindelijk vijf, onder een geheime aanklacht van spionage.

In 2020 werd haar celstraf in verband met het coronavirus omgezet in huisarrest. Zaghari-Ratcliffe werd een speelbal in een stokoud politiek conflict tussen Iran en Groot-Brittannië. Centraal daarin: een wel betaalde maar incompleet geleverde order van tanks, midden jaren zeventig.

Die levering werd opgeschort na de revolutie in het land. Het uitstaande bedrag betrof omgerekend 475 miljoen euro. Groot-Brittannië betaalt deze uitstaande schuld nu alsnog.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.