word studentlid

— dinsdag 24 januari 2017, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Iran veroordeelt medewerkster Thomson Reuters tot jarenlange celstraf

Iran veroordeelt medewerkster Thomson Reuters tot jarenlange celstraf
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, op geheime aanklacht veroordeeld tot vijf jaar cel

Iran heeft een medewerkster van de zogeheten Thomson Reuters Foundation - de liefdadigheidstak van de nieuwsorganisatie - veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die over zowel de Britse als Iraanse nationaliteit beschikt, werd in april vorig jaar opgepakt. De exacte aanklacht wordt door Iran geheim gehouden, maar ze wordt onder meer beschuldigd van getrouwd te zijn met een spion. Laatste wijziging: 24 januari 2017, 12:21

Haar man Richard Ratcliffe zegt dat zijn vrouw sinds haar arrestatie een groot deel van de tijd in eenzame opsluiting heeft gezeten en dat haar gezondheid sterk is verslechterd. Ze werd in april 2016 met haar twee jaar oude dochtertje Gabriella opgepakt toen ze wilde terugvliegen naar Londen na familiebezoek. Het dochtertje verblijft sinds de arrestatie bij haar grootouders.

Volgens Richard Ratcliffe is de arrestatie bedoeld om een ruil- en pressiemiddel te hebben in onderhandelingen met de Britse regering. Iran erkent haar Britse nationaliteit overigens niet, zodat de vrouw geen consulaire bijstand kan krijgen. De rechtszaken en een beroep zijn achter gesloten deuren gehouden, met een spreekverbod voor Zaghari-Ratcliffe en haar advocaat.

Voorzitter Monique Villa van de Thomson Reuters Foundation verklaarde afgelopen weekend woedend te zijn over de veroordeling en benadrukt dat haar collega op geen enkele wijze voor de liefdadigheidstak aan het werk is geweest in Iran.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.