basis naar compleet

— dinsdag 14 juli 2015, 16:21 | 0 reacties, praat mee

Iran: blogger krijgt vijf jaar; geen voortgang zaak Rezaian

In Iran is een kritische blogger tot vijf jaar cel veroordeeld zonder zelfs maar een rechtszaak of juridische bijstand. Blogger Mohammad Reza Pourshajari (54) zat sinds 2014 al eens vier jaar vast. Hij wilde verhaal halen over onregelmatigheden in die strafzaak. Toen hij een functionaris te pakken had, werd Pourshajari ingelicht over het feit dat hij weer vijf jaar moet zitten. Na zijn vrijlating in 2014 werd Pourshajari in september van dat jaar weer 38 dagen vastgezet. Tijdens die periode werd hij lange tijd in solitaire opsluiting gehouden en zou hij volgens zijn dochter zijn gemarteld. Het hangt samen met zijn activiteiten voor een weblog, waar hij onder meer kritiek op de Iraanse regering leverde, aldus het Duitse c't. Laatste wijziging: 14 juli 2015, 22:59

Vandaag sloten de Verenigde Staten en Iran een historische deal rond de nucleaire ambities van het land. Gehoopt werd dat een deal ook positieve gevolgen zou hebben voor de slepende rechtszaak die Iran voert tegen de Amerikaanse Washington Post-journalist Jason Rezaian. Daarvan is vooralsnog geen sprake, aldus Rezaians broer Ali. “De resultaten van deze nucleaire overeenkomst verandert niets aan Jasons wrede en illegale gevangenschap die al 365 dagen duurt”, aldus Ali Rezaian.

Washington Post-hoofdredacteur sprak de hoop uit dat nu de onderhandelingen met de Verenigde Staten succesvol zijn afgerond, de Iraanse rechtbank de zaak eveneens snel afhandelt. “We doen een beroep op Iran om een eerlijk en onafhankelijk oordeel in Jasons zaak te vellen, een die enkel resulteert in vrijspraak en zijn onmiddellijke vrijlating.”

Bekijk meer van

Jason Rezaian Iran

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.