Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 3 december 2015, 09:24 | 0 reacties, praat mee

500.000 handtekeningen voor vrijlating Rezaian op 500e dag in gevangenschap

Mandel Ngan / AFP

Vandaag zit de Amerikaanse journalist Jason Rezaian exact 500 dagen gevangen in Iran, op beschuldiging van spionage. De Washington Post, het dagblad waar Rezaian voor werkt, meldt dat Rezaian in ernstig gevaar is. Zijn gezondheid is sterk achteruit gegaan en hij zou in de gevangenis worden mishandeld. Laatste wijziging: 3 december 2015, 09:30

De 500 dagen betekenen dan ook een mijlpaal van de grimmigste soort, aldus Washington Post-hoofdredacteur Martin Baron. Jason Rezaians broer Ali zal vandaag bij de Verenigde Naties een petitie aan Iran overhandigen met een half miljoen handtekeningen, waarin om Jasons vrijlating wordt gevraagd.

Volgens de Washington Post verliest Rezaian constant gewicht, heeft hij problemen met zijn bloeddruk en worden fysieke en geestelijke problemen in de gevangenis slecht of helemaal niet behandeld. Rezaian wordt constant verhoord, ondergaat geestelijke en lichamelijke mishandeling en moet een kap over zijn hoofd dragen, als hij binnen de gevangenis wordt verplaatst.

Rezaian zou recent zijn veroordeeld, maar wat de hoogte van zijn straf precies is, blijft onduidelijk. Zelfs zijn advocaat is over de details niet ingelicht. Volgens Iran zou Rezaian met spionage voor Amerika een staatsgreep willen helpen faciliteren. De aanklachten zijn volstrekte nonsens, stelt de Washington Post.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.