training eu starters

— vrijdag 1 december 2017, 13:13 | 1 reactie, praat mee

Inzendtermijnen prestigieuze fotoprijzen zijn weer geopend

© Pexels

Fotografen die willen meedingen naar de World Press Photo 2018 en de Zilveren Camera 2017 kunnen weer werk inzenden. De inzendtermijnen zijn geopend. Laatste wijziging: 1 december 2017, 13:37

Bij World Press Photo (WPP) zijn er wat veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Er is een nieuwe categorie geïntroduceerd: Environment. De categorie Daily Life is beëindigd. Voor deelname aan de wedstrijd geldt dat fotografen eerst moeten instemmen met de ethische code en andere regels voordat inzendingen worden geaccepteerd.
WPP blijft na eerdere controverses over beeldmanipulatie benadrukken dat fotografen technische gegevens moeten verstrekken bij de foto’s. Van finalisten wordt bij eventuele verdenking van beeldmanipulatie gevraagd uitleg te geven over de fotografische metadata. Daar krijgen ze dan 24 uur de tijd voor.

De deadline voor het registeren op de site van WPP is 4 januari 2018. Vervolgens kan er tot 9 januari werk worden ingezonden in acht categorieën van de fotowedstrijd en de vier categorieën van de World Press Photo Digital Storytelling Contest.

Genomineerden worden 14 februari bekendgemaakt en op 12 april volgen de winnaars. Voor de winnaar van de World Press Photo of the Year ligt een cheque van 10.000 euro klaar en een selectie aan camera-apparatuur van Canon. Alle winnaars krijgen een Golden Eye Award en hun foto’s zullen te zien zijn in de reizende World Press Photo tentoonstelling.

Voor de Zilveren Camera 2017 ligt de deadline voor inzenden op 3 januari 2018. Aan fotografen wordt gevraagd extra aandacht te geven aan een trend waar Zilveren Camera heel veel extra werk door heeft. Het draait om de bestandsinformatie (IPTC). Fotografen melden hun naam steeds vaker in de IPTC Caption en/of IPTC Title in plaats van in het IPTC Copyright veld. Omdat juryleden de inzendingen op inhoud beoordelen en niet mogen worden beïnvloed door te weten wie de fotograaf is, moet Zilveren Camera al deze copyrightvermeldingen uit titels en captions verwijderen. Vraag is dus of fotografen die informatie in het juiste veld, namelijk IPTC Copyright, willen plaatsen. Het niet naleven van deze regel kan voor het bestuur aanleiding zijn tot diskwalificatie, zo is in de voorwaarden te lezen.

Fotografen kunnen werk inzenden voor tien categorieën en de Prijs voor Storytelling. Deze prijs stond eerder bekend onder de naam Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek. De inzendvoorwaarden voor deze prijs worden verruimd om daarmee ruimte te scheppen voor nieuwe ontwikkelingen in de fotojournalistiek en documentaire fotografie. “De winnaar is bij voorkeur een pionier; iemand die verhaal, vorm en techniek het sterkst combineert. En daarmee nieuwe wegen voor het vertellen van maatschappelijk relevante verhalen met fotografie opent, zowel in vorm als publieksbereik.”

Het prijzengeld bedraagt in totaal 12.500 euro. Daarnaast kan er voor het eerst werk worden ingezonden voor de onlangs in het leven groepen Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie. Daar is een geldprijs van 2500 euro en een opdracht ter waarde van 2500 euro aan verbonden. De winnaars van de Zilveren Camera worden op 3 februari 2018 bekendgemaakt. Een dag later opent ook de tentoonstelling met alle winnaars voor het publiek in Museum Hilversum.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Paul van den Dungen, 2 december 2017, 22:23

Mooie afkorting in de kop…..

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.