banner festival 23

— donderdag 5 maart 2015, 08:52 | 1 reactie, praat mee

World Press Photo straft Troilo

De Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo is zijn World Press Photo voor de categorie Actuele Thema's kwijt. De organisatie achter de fotoprijs straft Troilo voor het manipuleren van zijn inzendingen, nu er volgens directeur Lars Boering "geen twijfel meer bestaat" dat sommige foto's niet zijn gemaakt in Charleroi, waar Troilo stelde dat de serie 'Het Donkere Hart van Europa' was geschoten. Nu Troilo zijn prijs heeft moeten inleveren is de fotoserie 'Chollywood' van de eveneens Italiaanse fotograaf Giulio Di Sturco opgeschoven naar de eerste plaats. De serie 'Blue Sky Days'van de Amerikaanse fotograaf Tomas van Houtryve krijgt nu de tweede prijs. Boering: "De World Press Photo-wedstrijd is gebaseerd op vertrouwen dat fotografen die werk insturen dat met professionele ethiek doen. We hebben controles ingebouwd maar zoals altijd is vertrouwen noodzakelijk om de wedstrijd te laten functioneren. Er is nu een duidelijke lijn van misleidende informatie en dat verandert hoe het verhaal wordt ontvangen." Op woensdag werd nader onderzoek aangekondigd. Laatste wijziging: 5 maart 2015, 13:54

Troilo zegt in een reactie in de New York Times teleurgesteld te zijn over het besluit, dat volgens hem begon toen hij een paar foto-onderschriften wilde aanpassen. De foto-organisatie begon toen volgens Troilo te zoeken naar een ‘exit-strategie’. “Het voelt als een groot onrecht”, aldus Troilo. De fotograaf maakte foto’s op andere plaatsen dan Charleroi en zette voor een bepaalde foto onder meer een familielid in.

De controverse over het werk van Troilo is pijnlijk voor de organisatie, dat juist sterk had ingezet om bewerkte foto’s of foto’s met een onduidelijke achtergrond te weren. Van het totaal aantal inzendingen werd twintig procent al direct afgewezen. Boering kondigde bij de presentatie van de prijswinnende foto van Mads Nissen al aan duidelijke grenzen te willen vaststellen wat acceptabele bewerking van foto’s is. Ook het incident met Troilo wordt aangegerepen om te spreken over ‘integriteit van beelden’. Er wordt eind april een debat over dit onderwerp belegd.

Meer bij World Press Photo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bas de Meijer, 5 maart 2015, 16:47

“Van het totaal aantal inzendingen werd twintig procent al direct afgewezen.”

Van de foto’s in de allerlaatste ronde werd 20% afgekeurd, niet van het totaal aantal inzendingen

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.