training eu starters

— dinsdag 6 juni 2023, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Investeringsplicht Nederlandse films kan dankzij BBB door Senaat

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) tijdens het debat eind mei over de investeringsplicht. Het voorstel om streamingdiensten 5 procent van de jaaromzet in Nederlandse producties te laten investeren passeert dankzij BBB soepel de Eerste Kamer | ANP

Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Laatste wijziging: 6 juni 2023, 16:17

Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.

De wet verplicht grote streamingbedrijven om 5 procent van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse producties. Dat is dankzij een deal tussen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een half procentpunt meer dan verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu (Media) oorspronkelijk voorstelde. Dat kan op instemming rekenen van de linkse oppositie, hoewel die op een hoger percentage had gehoopt.

De onvrede van links richt zich met name op een door een Kamermeerderheid gesteund amendement van het CDA. Hierdoor mag de helft van het gereserveerde bedrag vrij worden besteed door de streamingbedrijven, zolang het maar om Nederlandse producties gaat. Dat deel hoeft niet te worden uitgegeven aan films, series of documentaires. Andere genres als comedy of reality-tv zijn ook toegestaan.

De linkse partijen vrezen dat hierdoor de helft van de verplichte investering wordt uitgegeven aan producties die nu ook al worden gemaakt. Daarom vinden zij de verandering die deze wet teweegbrengt te summier. Mohammed Mohandis (PvdA) noemt de wet “vooral goed voor aandeelhouders voor de Netflixen van deze wereld”.

Ook Uslu heeft eerder tijdens een debat aangegeven geen voorstander te zijn van deze aanpassing. Maar zij vindt wel dat haar wetsvoorstel voldoende overeind blijft. Dankzij de wet moeten streamingbedrijven grofweg 40 miljoen per jaar in Nederlandse producties steken.

Voor BBB was het door links gehekelde amendement juist een van de redenen om voor de wet te stemmen. “Wij willen een zo breed mogelijke toepassing”, zegt een woordvoerder van de partij. “Volgens de oude beschrijving zou streamen van een productie als ‘De Vergeten Twentse Lente’ er niet onder vallen.”

Een ander bezwaar van links is het deel van het vrijgemaakte bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet. De coalitie heeft 60 procent afgesproken, terwijl de linkse partijen en ook Uslu liever 80 procent hadden gezien.

Bekijk meer van

Netflix Gunay Uslu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.