training eu starters

— dinsdag 19 juli 2022, 10:58 | 0 reacties, praat mee

Deel jaaromzet grote streamingsdiensten moet naar Nederlandse producties

© AP/Jenny Kane

4,5% van de jaaromzet van grote streamingsdiensten die actief zijn in Nederland, zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland, moet geïnvesteerd worden in Nederlandse films, series en documentaires. Gisteren stuurde staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media een wetsvoorstel waar dat instaat naar de Tweede Kamer. Laatste wijziging: 19 juli 2022, 11:32

“Streamingdiensten zijn steeds populairder en het aanbod van buitenlandse films, series en documentaires groeit. Dat mag niet ten koste gaan van Nederlandse verhalen”, aldus de staatsecretaris. “Met dit wetsvoorstel zeggen we: heb je als streamingdienst succes op de Nederlandse markt, dan moet je ook bijdragen aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers genieten van prachtige producties van eigen bodem.”

Het wetvoorstel geldt alleen voor streamingsdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan 30 miljoen euro. Het houdt in dat ze bijvoorbeeld zelf een Nederlandse titel (co)produceren, of een bestaande, recente Nederlandse productie aankopen en aanbieden. Om te zorgen voor een divers aanbod moet een deel van de investering ten goede komen aan onafhankelijke producenten.

Ook op andere manieren doelt staatssecretaris Uslu de productie van Nederlandse films, series en documentaires te stimuleren. Zo wordt er 11,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Production Incentive High-end series, een regeling van het Filmfonds voor series die relatief duur zijn om te produceren. Daarnaast doet de staatssecretaris nog verschillende andere investeringen. Lees hier meer.

Bekijk meer van

Streaming Gunay Uslu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.