training eu starters

— woensdag 6 september 2023, 14:53 | 0 reacties, praat mee

Kabinetsval of niet: uiterlijk december besluit over toekomst van Ongehoord Nederland

Verslaggever Jonathan Krispijn van Ongehoord Nederland probeert staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media een vraag te stellen, juli 2023. - © ANP/Hollandse-Hoogte/ Owen O’Brien.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) moet uiterlijk in december een besluit nemen over de toekomst van Ongehoord Nederland (ON!) binnen de publieke omroep, bevestigt haar woordvoerder. Dan verloopt namelijk de uiterlijke termijn om te reageren op het verzoek van de NPO om de voorlopige erkenning van de omroep in te trekken. De val van het kabinet verandert daar niets aan. Laatste wijziging: 6 september 2023, 14:57

Woensdag hebben Kamerleden besproken welke onderwerpen op het gebied van media politiek te gevoelig liggen om te behandelen voordat een nieuw kabinet aantreedt. Het in de lucht hangende besluit over ON! kwam daarbij niet aan bod. Dat was procedureel ook niet mogelijk. Het gaat hier namelijk niet over een wet of een andere beslissing waar Uslu over in gesprek moet met de Tweede Kamer.

Het was in principe wel mogelijk om het signaal richting Uslu af te geven dat het onderwerp in het algemeen te politiek gevoelig ligt, bijvoorbeeld door de behandeling van een relevante brief uit te stellen. Maar ook dat is niet gebeurd.

De NPO heeft Uslu in het voorjaar verzocht om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken nadat de omroep van Arnold Karskens een derde sanctie kreeg opgelegd. De Raad van Bestuur zag geen andere mogelijkheid omdat ON! weinig bereid zou zijn om samen te werken. De omroep zou bovendien het vertrouwen in de NPO schaden door onjuiste informatie te verspreiden en zich niet onafhankelijk en objectief op te stellen.

De staatssecretaris heeft eerder laten weten het ongemakkelijk te vinden dat ze een besluit moet nemen over de toekomst van een omroep. Ze wil niet het verwijt krijgen dat zij zich als politicus uitlaat over de inhoud van programma’s. Aanvankelijk moest ze binnen zes weken een reactie geven op het verzoek van de NPO. Maar dat heeft ze eerder met de maximale termijn van zes maanden uitgesteld. De bewindsvrouw zegt tijd nodig te hebben om een zorgvuldig besluit te nemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.