— maandag 16 maart 2015, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Australië ontziet journalisten een beetje

Saeed Khan / AFP

In Australië heeft premier Abbott ingestemd met een amendement op een omstreden spionagewet, die zoals de in Europa juist afgeschafte bewaarplicht brede dataverzameling mogelijk maakt. In de wet is onder meer de strafmaat voor het lekken van vertouwelijk materiaal vertienvoudigd en kunnen journalisten en klokkenluiders die vertrouwelijk materiaal uitwisselen tot tien jaar cel krijgen. De Australische Labour-partij wilde meer garanties voor journalisten en Abbott zegt nu dat er inderdaad een extra tussenstap moet komen. Als overheidsinstanties meta-informatie willen opvragen om een anonieme bron van een journalist te achterhalen, moet daar eerst een rechterlijke toets aan vooraf gaan. Abbott wil het amadement snel invoeren, zodat er komende week al over gestemd kan worden. De wet zou dan eind deze week al van kracht kunnen worden, meldt The Guardian. De wet - en dan in het bijzonder het gebrek aan uitzonderingen voor journalisten - is al langer onderwerp van discussie. Vorig jaar noemde procureur-generaal George Brandis de wet een gevolg van de 'gevaarlijke nieuwe tijd' waarin we leven. Premier Abbott zegt dat de wet zorgt dat de efficitiviteit van inlichtingendiensten "niet verder afneemt".

Bekijk meer van

Recht Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.