PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 11 februari 2021, 08:21 | 0 reacties, praat mee

Internetdienst Starlink opent inschrijvingen voor iedereen

Een foto met lange sluitertijd van de lancering van een recente Starlink-missie, op 4 februari 2021 | Starlink

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer opnieuw internetaanbieder Starlink, dat nu openstaat voor iedereen op de planeet. Laatste wijziging: 11 februari 2021, 09:02

Het Starlink-netwerk voor internet-vanuit-de-ruimte is namelijk voldoende compleet dat de dienst uit de beta-fase kan: wie dat wil kan zich nu, overal op de wereld voor de dienst inschrijven. Voorwaarde is wel dat Starlink over de benodigde vergunningen beschikt en in het land actief mag zijn.

Gebruikers worden verder op volgorde van aanvraag binnengelaten. Eind vorig jaar schreef ik al over deze afrondende fase van het project. Voor Starlink gaan op termijn zo’n 12.000 satellieten in omloop.

Tegelijk wil Amazon-topman Jeff Bezos een eigen netwerk lanceren, genaamd Project Kuiper. Daarvoor moeten nog eens minstens 3300 satellieten de lucht in.

Een Starlink-abonnement kost 99 euro per maand, naast een eenmalige investering van zo’n 500 euro voor hardware als router, bekabeling en de Starlink-schotel. Tegen het midden van 2021 moet Starlink écht op volle toeren draaien.

Starlink streeft volgens berichten licenties na in veel landen, maar Nederland zit daar niet tussen. De reden lijkt simpel, zelfs afgelegen regio’s in Nederland beschikken over snel internet. Meestal ligt dáár juist glasvezel. “Verder niet jaloers”, tandknarste hij - in mijn wijk in de binnenstad van Utrecht is dat geen optie.

Bekijk meer van

Starlink Project Kuiper

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.