PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 9 december 2020, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Dringen in de ruimte

De actieve dekking van Starlink is via een website te volgen.

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer kijkt hij naar Starlink, het nieuwe wereldomspannende netwerk van bedenker Elon Musk om overal internet te brengen. Laatste wijziging: 9 december 2020, 17:11

Er zijn voor het project Starlink op het moment van schrijven al bijna 900 satellieten in omloop gebracht: uiteindelijk zijn er 12.000 (!) satellieten voorzien. Er is inmiddels genoeg dekking om met een selecte groep gebruikers van start te gaan, onder een pilot met de bescheiden naam Better Than Nothing.

Voor 99 dollar per maand (en een eenmalige investering van 499 dollar voor de hardware) krijgen gebruikers 50 tot 150 megabit per seconde internetverkeer. In sommige regio’s met veel sneeuwval is de bijna rechtopstaande schotel van het StarLink-netwerk een probleem, blijkt uit eerste tests.

YouTuber Brett Batie constateerde een flinke terugval in snelheid en soms zelfs uitval, als de schotel onder een sneeuwlaag begraven is. Een verwarmingselement in de Starlink-schotel moet de ergste sneeuw laten wegsmelten.

Verder drukt actieve sneeuwval of heftige regen - waar het StarLink-signaal van zo’n 550 kilometer hoogte doorheen moet - ook de snelheden.

Al die Starlink-satellieten (met duizenden in de planning) hebben effecten op astronomie: naast visuele verstoring vrezen wetenschappelijke organisaties dat alle extra signalen observaties met gevoelige radiotelescopen vanaf de aarde vrijwel onmogelijk zullen maken.

satellitemap.space
Impact of Satellite Constellations on Astronomy

Bekijk meer van

Starlink

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.