— woensdag 6 april 2022, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Amazon kiest partners voor lancering eigen satellietnetwerk Project Kuiper

Amazon

Amazon heeft praktische stappen gezet richting een eigen satelliet-netwerk voor breedband internet. Project Kuiper werd in 2019 aangekondigd, maar komt nu in de lanceerfase. Amazon heeft drie bedrijven (Arianespace, Blue Origin en United Launch Alliance) benaderd om de ruim 3200 satellieten van het netwerk in een baan om de aarde te brengen. Laatste wijziging: 6 april 2022, 08:49

Project Kuiper komt naast het Starlink-netwerk, dat al actief is en momenteel delen van Oekraïne voorziet van internet. Starlink moet uiteindelijk 12.000 satellieten omvatten. Project Kuiper voegt daar dus nog eens duizenden satellieten aan toe.

Starlink kreeg dinsdag in Frankrijk een tegenslag te verwerken, nadat de toezichthouder voor radiofrequenties een toegekende licentie voor specifieke frequenties terugdraaide. Er is meer onderzoek nodig naar de impact op keuzevrijheid voor gebruikers en impact op bestaande breedbanddiensten, vindt de toezichthouder.

De dienst wil wereldwijd breedband brengen naar afgelegen gebieden waar aanleg van infrastructuur economisch onhaalbaar is. Project Kuiper vereist 74 lanceringen, met nog 15 lanceringen voor onvoorziene omstandigheden. Later dit jaar gaan eerste prototypes omhoog, stelt Amazon.

Astronomen klagen over de risico’s van al die satellieten in een lage baan om de aarde. Naast visuele verstoring vrezen wetenschappelijke organisaties dat alle extra signalen observaties met gevoelige radiotelescopen vanaf de aarde vrijwel onmogelijk zullen maken. Meer bij Amazon

Bekijk meer van

Starlink Project Kuiper Amazon

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.