basis naar compleet

— maandag 8 juni 2020, 08:50 | 1 reactie, praat mee

Instagram: bij embedden van andermans foto moet er toestemming zijn van de fotograaf

© Denis Charlet / AFP

Instagram biedt gebruikers die een Instagram-foto embedden op hun eigen website, geen licentie voor het plaatsen van die foto, meldt Instagram aan Ars Technica. Een opvallende uitspraak, want in april oordeelde een federale rechter nog dat een fotograaf haar rechten op een foto verloor, nadat ze de foto op Instagram plaatste. Laatste wijziging: 8 juni 2020, 14:04

Deze zaak draait om een foto van fotograaf Elliot McGucken. Newsweek had om een licentie gevraagd, kreeg dat niet en embedde vervolgens de foto op zijn eigen site. De fotograaf klaagde het bedrijf daarop aan voor inbreuk op het auteursrecht. Newsweek stelt dat het recht tot embedden is opgenomen in de voorwaarden van Instagram, meldt Ars Tecnica.

In april verloor een andere Amerikaanse fotograaf een zeer vergelijkbare zaak, waarbij de site Mashable een foto zonder toestemming op de site had geëmbed. De voorwaarden van Instagram zijn volgens de rechter in de nieuwe zaak echter niet duidelijk. Er is voor de rechter onvoldoende bewijs of de servicevoorwaarden van Instagram een copyright-licentie voor ingesloten foto’s verschaffen.

En nu geeft Instagram dus zelf aan dat wie foto’s doorplaatst, zelf verantwoordelijk is voor het verkrijgen van toestemming van de fotograaf. “Onze voorwaarden bieden ons een sublicentie, maar die licentie geldt niet voor het embedden”, aldus Instagram. “Onze API-voorwaarden vragen van derde partijen om de benodigde rechten van betreffende rechthebbenden te verkrijgen.”

RTL Nieuws meldt dat in de Europese Unie andere regels gelden, embedden wordt niet gezien als nieuwe openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daardoor is er in Europa ook geen licentie nodig in een dergelijk geval.

Lees ook:
Opvallende uitspraak: fotograaf verliest rechten van eigen foto, na plaatsing op Instagram (16 april 2020)
Auteursrecht op ingesloten tweet volgens Amerikaanse rechter (16 februari 2018)

Bekijk meer van

Instagram

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.