data als kans

— donderdag 19 mei 2022, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Archivering bij ministerie van premier Rutte wordt onderzocht

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat archivering bij ministerie van Rutte onderzoeken. Een woordvoerder geeft aan dat de inspectie zelf bepaalt of ze onderzoek doet naar zaken. De inspectie houdt toezicht op het beheer van informatie bij de centrale overheid. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 16:59

Dit gebeurt “op basis van de informatie die de afgelopen dagen bekend is geworden”, zegt de inspectie op vragen van het ANP.

De Volkskrant berichtte woensdag dat de premier dagelijks sms’jes verwijdert en zelf archiveert. Donderdag werd hierover een spoeddebat gehouden in de Tweede Kamer.
Rutte zei tegen een kritische Kamer dat hij volgens de wet en de geest van de wet heeft gehandeld.

Hij wiste jarenlang stelselmatig sms’jes van zijn oude telefoon, die volgens hem beperkte opslagruimte had. Berichten waarvan hij zelf vond dat ze “relevant waren voor de bestuurlijke besluitvorming”, stuurde hij door naar zijn ambtenaren, die ervoor zorgden dat deze wel werden bewaard.

De toezichthouder is de kleinste rijksinspectie, maar wordt momenteel versterkt. Dit gebeurt onder meer naar aanleiding van de oproep tot een betere informatiehuishouding van de overheid, waar sinds het rapport over de toeslagenaffaire veel nadruk op wordt gelegd. De inspectie gaf recent aan dat “het verbeteren van de informatiehuishouding hoognodig is maar ook een lang traject zal zijn”.

Bekijk meer van

Mark Rutte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.