data als kans

— vrijdag 22 juli 2016, 15:12

Ingeborg Beugel: Geen geld voor freelancers bij Sportzomer

Hartenkreet! Ik heb nog steeds stoom uit m'n oren, schrijft freelance journalist Ingeborg Beugel op haar Facebook pagina. Ze maakt zich boos over het gebrek aan professionaliteit bij de publieke omroep en het gebrek aan budget voor freelancers tijdens de uitzendingen van Sportzomer 2016 op Radio 1. Voor haar bijdrage op Radio 1 vanuit Turkije kreeg ze geen vergoeding. Lees hier haar aanklacht. Laatste wijziging: 22 juli 2016, 16:24

De Facebook-post van Ingeborg:

Hartenkreet!
(...)

Er komt nog steeds stoom uit m’n oren.

1) Ik kreeg een redacteur aan de telefoon - echt een alleraardigst meisje van 15 denk ik - die van toeten nog blazen weet, geen idee heeft van wat een Islamitische Republiek in wording is, nada. Duurde tergend lang haar een en ander uit te leggen, ze luisterde gewoon niet. Voorbeeld: ik vertel zo beeldend mogelijk over die groeiende stoet auto’s met gillende APK aanhangers die woest uit de ramen met vlaggen zwaaien, toeterend zwaan kleef aan door kustplaatsen rijen, langs stranden vol Turkse vakantiegangers, ook veel dames in bikini. Ik vertel dat dat een surrealistisch beeld is, want als dit zo door gaat zou het best wel eens kunnen dat dit de laatste zomer is waarin vrouwen hier in dit land in bikini op het strand mogen liggen. Meisje tikte ijverige mee en op wat ik zei en herhaalde - gelukkig - wat ze dacht te hebben gehoord:  ‘Aha, wat je dus merkt en ziet is dat er steeds minder vrouwen op ‘t strand in bikini liggen uit angst voor extreme islam.’
Moest ik uitleggen dat dat een GEDACHTE van mij was, een logische en profetische DEDUCTIE, in de zin van ‘een plus een is twee’. Erg moeilijk te bevatten tegenwoordig in Hilversum, zo blijkt.

2) Ik werk al 25 jaar voor de radio en fees voor telefonische EN in de studio bijdragen van Free Lancers zijn de afgelopen jaren gezakt van 250 naar 138 euro. Van binnen uit en in NL. Van een logische en terechte iets hogere vergoeding uit een ver en gevaarlijk land is geen sprake. Dat is allemaal al hopeloos, maar okay. Aan het einde van het vermoeiende gesprek met die lieve stagiaire denk ik - want die moeten wegens NPO geldgebrek nu ‘nieuws werk’ doen dat ze helemaal nog niet kunnen, zo ver is het allang verloederd daar in Hillywood - vroeg ik geroutineerd of ze me een mailtje wilde sturen met contactnaam en adres waar ik m’n factuur en telefoon onkosten naar toe kon sturen. Tot mijn stomme verbazing zei ze dat ze dat even met de eindredacteur moest overleggen. Ze belde terug met een: ‘Het spijt ons echt heel heel erg, maar daar hebben we geen budget voor. Niks aan te doen. We begrijpen het als je het dan niet wilt doen, maar we kunnen geen uitzondering maken voor jou, simpelweg kwestie van budget.’

Pardon?
Sinds wanneer?
Nou, sinds begin van Sportzomer op de radio. Juni dus.
Wist ik veel, want toen zat ik al in Griekenland.

‘GEEN BUDGET MEER VOOR’  !!!!!

Ik vroeg of ze echt dachten dat ik dat allemaal gratis en voor niets zou doen. Ja, want nogmaals, fees voor Free Lancers zijn ‘tegenwoordig niet meer onderdeel van de programma budgetten’. Ik vroeg haar of zij haar werk zou doen daar op de redactie als ze er niet voor betaald zou worden. ‘Nee’ antwoordde ze volmondig en meteen.

Maar jullie verwachten wel van mij dat ik dat doe? ‘Nou, als u niet wilt, hebben we daar alle begrip voor, heel jammer maar begrijpelijk.’ Met de eindredacteur spreken had geen zin, want ‘die kon er ook niets aan doen’.

Hoe krijgen jullie dan informatie en verhalen van enig niveau op de radio? Nou, normaal wordt er altijd gebeld met de officiële NOS journaal tv correspondent op een standplaats zoals nu in Ankara, die contractueel verplicht is naast tv ook wat op de radio te doen. En voor de rest bellen redacteuren naar in den respectievelijke vreemde wonende Nederlanders wanneer er ergens shit in een ver land aan de knikker is - huisvrouwen, winkel- of hotel eigenaren, studenten, name it, ik heb ze zo vaak stamelend en incoherent (want op de radio praten is nu eenmaal niet hun vak) voorbij horen komen, bleef me over dit bizarre fenomeen verbazen, maar nu snap ik dus waarom dit gebeurt.

3) Ik was was jarenlang een van de weinige Free Lancers die de ballen had in de publieke ruimte te stampvoeten en te vechten tegen de verregaande uitbuiting wegens immer dalende fees van Free Lancers. De meesten hielden hun mond, bang dat ze dan niet meer voor Heilig Hilversum MOCHTEN of KONDEN ‘werken’.

4) Ik heb het gisteren wel gedaan, uit bevlogenheid en passie, voor m’n doodsbange Turkse vrienden hier en in NL, en voor jullie, m’n trouwe en lieve fans die ik wat hier gebeurt niet wilde onthouden puur en alleen omdat ik niet eens meer die miserabele 138 euro krijg wegens inmiddels stuitend ondeugdelijk gemaakte NPO budgetten.

Maar het was de laatste keer folks.

En dan als KERS OP DE INMIDDELS MEER DAN ‘AMATEURISTISCHE PRUT NPO TAART’ het feit dat ze mijn radio bijdrage VERKEERD op uitzending gemist zetten, m’n verhaal abrupt laten afbreken, omdat ze te beroerd zijn na ‘t verbreken van de verbinding de rest van m’n bijdrage er bij te voegen - zeker ook door een stagiair van 15 gedaan. Maar dat alles wel compleet met een foto van mij van het internet gevist en opschepperige tekst, zo van : kijk ons eens een toffe topjournalist in onze uitzending van vanavond hebben!  (Die dus kan vertellen over wat er aan de Turkse kust gebeurt, iets wat NOS correspondent Lex Runderkamp in Ankara nu eenmaal niet KAN zien.)

Welnu dames en heren, dit was het dan. Na deze tekst zal ik ongetwijfeld nooit meer op de radio ‘mogen’.
Deze tirade is vast en zeker mijn eigen Hiversumse grafrede.

Jammer dan. Want:

Nederland zit dus nu met een Publieke Omroep die verwacht dat professionals die hun stinkende best doen kwaliteit te leveren, inmiddels ook uit een gevaarlijk land als nu Turkije, hun werk vanaf nu als ‘hobby’ zullen doen? Een NPO die dus fees voor die vakmensen ‘niet meer in de programma budgetten opneemt’? Maar die wel allemaal NPO baasjes hallucinante salarissen betaalt, en BN’ers ook?

Weten jullie wat een Peter R de Vries voor een gastverschijning bij een NPO talkshow krijgt? Of een Hans Laroes? De domste eind- of hoofdredacteur NOS journaal ooit, die eigenhandig tot 2011 het NOS JOURNAAL tot het treurige en debiliserende nieuwszootje dat het nu is heeft gemaakt? En dat ie na zijn vernieling van NOS Journaal een paar jaar MET DOORBETALING VAN ZIJN SALARIS ‘mocht nadenken over zijn toekomst’? En dat ie dat kennelijk zo ‘goed’ heeft gedaan dat ie nu nota bene als Hoofd Journalistiek bij de KRO ook dik betaald daar alles dat nog een beetje kwaliteit is de nek mag omdraaien?

Welnu: met die NPO wil ik op deze manier niets meer te maken hebben.

Ik ben geen slavin.
Ik verdien (financiële) erkenning voor wat ik kan en lever.
Dit is onacceptabel. En zeker wanneer tegelijkertijd schandelijke bedragen worden gegeven aan absolute zero’s die niets kunnen, niets leveren, alleen dorre maanlandschappen en verschroeide aarde achterlaten, zoals de heer Hans Laroes cum suis.

Zo, nu zal ik ook wel nooit meer wat dan ook voor de KRO mogen maken.

Kan me geen reet schelen.
I will take that as a compliment.

Godzijdank word ik nog ‘gedragen’ door mensen die wel talent EN vakmanschap hebben, zoals Xandra Schutte, hoofdredacteur van Nederlands beste blad namelijk De Groene, en Karel Degraeve, adjunct van het uitmuntende Belgische KNACK. 
Waarde Bruno Tersago: kan jij mij bij de Belgische VRT radio introduceren? Misschien zijn ze daar wel echt geïnteresseerd in de wereld en bereid daar minimaal voor te betalen.

Ik ben het strijden moe.

Als jullie mij en andere originele, gepassioneerde, sprankelende professionals - zoals Marjon van Royen, Wilma van der Maten, Roger Stryland, et cetera, allemaal door het Omroep Genie Hans Laroes wegens te veel kwaliteit, kennis van zaken ene een eigen mening, op straat gezet - klim dan eens in de pen!

Eis van jullie - nee, ‘onze’, zoals Laroes predikt - NPO dat jullie het niet meer PIKKEN dat jullie structureel door NPO wanbestuur verslaggevers als wij ontnomen wordt.

Laat ons niet alleen.

Doe wat!

Bekijk meer van

Werk arbeidsvoorwaarden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.