word studentlid

— vrijdag 23 juli 2021, 10:15 | 0 reacties, praat mee

Indiase belastingautoriteiten vallen mediabedrijven binnen

Indiase belastingautoriteiten vallen mediabedrijven binnen
Gebouw in Bhopal waar Dainik Bhaskar een kantoor heeft - © Gagan Nayar / AFP

Indiase belastingautoriteiten hebben donderdag een inval gedaan bij een krant en een tv-zender die kritisch waren op de manier waarop de regering omgaat met de coronapandemie. Maar de inval zou ook het gevolg kunnen zijn van het Pegasus spionageschandaal.

Het gaat om invallen bij het grootste Hindi-talige dagblad in India, Dainik Bhaskar, en het televisiestation Bharat Samachar, meldt Al-Jazeera.

Lokale media meldden dat de belastingdienst zoekacties uitvoerde op verschillende locaties, zoals in de hoofdstad New Delhi, Madhya Pradesh, Rajasthan, Gujarat en Maharashtra. Ze citeerden niet nader genoemde ambtenaren die zeiden dat ze “afdoende bewijs van fraude” hadden.

Dainik Bhaskar heeft een serie artikelen gepubliceerd over de verwoesting die de coronapandemie heeft veroorzaakt in april en mei en uitte daarbij ook kritiek op de manier hoe de regering van Narendra Modi met de crisis omgaat. De meeste experts zijn van mening dat het officiële dodental van India van meer dan 414.000 te laag is, maar de regering heeft dat afgedaan als overdreven en misleidend.

De site van Dainik Bhaskar meldde in een bericht dat de stap van de regering te wijten was aan de angst voor “echte journalistiek” en benadrukte dat de media geprobeerd hebben “het juiste dodental van de coronaviruspandemie” inzichtelijk te maken. “Of het nu gaat om het [gooien] van lijken in de Ganges of … het verbergen van sterfgevallen als gevolg van corona[virus], Bhaskar toonde onverschrokken journalistiek”.

Al-Jazeera meldt op basis van het meest uitgebreide onderzoek waarvan dinsdag de resultaten bekend werden, dat het dodental wel eens tien keer hoger kan liggen dan het officiële dodental.

De regering van Modi wordt al langer beschuldigd van pogingen om kritische berichtgeving te onderdrukken, iets wat ontkend wordt. Op de Press Freedom Index 2021 van Reporters Without Borders staat India op de 142e plaats van in totaal 180 landen.

Modi werd dinsdag door de Congrespartij beschuldigd van “verraad” en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid na onthullingen dat tientallen Indiërs potentiële doelwitten waren van de door Israël gemaakte spyware Pegasus.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.