persveilig seminar

— dinsdag 24 november 2020, 08:27 | 0 reacties, praat mee

In opspraak geraakte Hans van Zetten stopt als turncommentator NOS

Hans van Zetten op de perstribune tijdens de Olympische Spelen van 2016 - © Robin Utrecht / ANP

Hans van Zetten (72) neemt per direct afscheid als turncommentator bij NOS Sport. Dat heeft de omroep bekendgemaakt. Aanleiding voor dat besluit is de ophef die ontstond door een artikel in sporttijdschrift Helden. Van Zetten zou een onderzoek naar misstanden in het turnen geprobeerd hebben tegen te werken. Laatste wijziging: 24 november 2020, 16:31

Ook had hij zich in zijn boek ongepast en kwetsend uitgelaten over turnsters die hun verhaal hadden gedaan over mishandelingen door hun trainers. Voor de NOS waren die uitlatingen aanleiding om met Van Zetten aan tafel te gaan. In dat gesprek kondigde Van Zetten aan te stoppen als freelance commentator.

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, noemt het bij de NOS verstandig dat Van Zetten deze conclusie heeft getrokken. “De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid.”

Van Zetten biedt in een persoonlijke verklaring excuses aan voor de uitlatingen die hij destijds heeft gedaan over de turnsters Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes. “In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en -bondscoach voor sta.”

“Ik heb jullie geweldige turnprestaties jarenlang op tv met veel passie van duiding voorzien. Miljoenen kijkers genoten mee. En dan verdienen jullie het zeker niet dat ik mij zo laatdunkend heb uitgelaten over jullie getuigenissen eind 2011. Voor die beschreven uitlatingen bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan”, aldus Van Zetten.

Bekijk meer van

turnen NOS Hans van Zetten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.