— woensdag 23 februari 2022, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Ierse privacywaakhond waarschuwt Meta: export data naar VS moet stoppen

AP

De privacytoezichthouder in Ierland heeft Facebook-moeder Meta gewaarschuwd dat een einde dreigt voor het verwerken van gebruikersgegevens buiten de Europese Unie. De export van gegevens onder het uitwisselingspact Privacy Shield werd eind 2020 grotendeels verboden. Laatste wijziging: 23 februari 2022, 08:54

Volgens technologiewebsite TechCrunch verwacht een totaalverbod op deze export - ondanks voortgaand juridisch gesteggel - binnen maanden, niet jaren. Meta is in gesprek met de Ierse privacytoezichthouder omdat Ierland de Europese hoofdvestiging van het concern is. Uitkomsten zijn echter van toepassing op de gehele Europese Unie en daarmee van cruciaal belang voor een bedrijf dat is gebouwd op dataverwerking.

Ditzelfde geldt overigens ook voor andere grote Amerikaanse spelers als Google en Twitter.

Een woordvoerster van Meta stelt tegenover TechCrunch dat de onderhandelingen met de Ierse toezichthouder DPC nog lopen. Het besluit van 2020 is volgens haar niet definitief.

Een verbod op data-export naar de Verenigde Staten schaadt volgens Meta “miljoenen mensen, goede doelen en bedrijven in de Europese Unie schaden” en ook negatief uitpakken voor “duizenden andere bedrijven die wereldwijd diensten verlenen en moeten vertrouwen op data-uitwisseling tussen de EU en de Verenigde Staten”.

Meta benadrukte het belang van een nieuw uitwisselingspact, iets waar Amerikaanse bedrijven in augustus 2020 per brandbrief op aandrongen.

Zo’n nieuw verdrag is er niet, omdat de Amerikaanse privacywetgeving geen gelijkwaardig (AVG, red.) beschermingsniveau aan de Europese Unie biedt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.