word studentlid

— donderdag 16 juli 2020, 13:25 | 0 reacties, praat mee

Europese Hof van Justitie vernietigt Privacy Shield data-uitwisselingspact met Verenigde Staten

Europese Hof van Justitie vernietigt Privacy Shield data-uitwisselingspact met Verenigde Staten
EPA

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft het zogenoemde Privacy Shield uit 2016 ongeldig verklaard. Het is een brede overeenkomst waaronder Amerikaanse (internet)bedrijven data van Europese gebruikers naar Amerika mogen overhevelen, waar de privacywetgeving minder streng is. Laatste wijziging: 16 juli 2020, 13:27

Het Hof verwijst in het arrest naar Amerikaanse inlichtingendiensten, die verregaande bevoegdheden hebben waarbij alleen Amerikaanse burgers worden ontzien, maar buitenlanders niet. Een systeem waarbij individuele afspraken worden gemaakt, zogeheten SCC’s of Standard Contractual Clauses, zijn volgens het Hof wel rechtsgeldig.

De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems maakt al langer bezwaar tegen de gegevensuitwisseling. Dat leidde indertijd tot het Privacy Shield, dat nu dus ook onvoldoende wordt bevonden. Schrems zegt tegenover Reuters dat hij hoopt dat het einde van Privacy Shield in Amerika ook de wetgeving opschudt.

Op de site van Schrems’ non-profit NOYB - None Of Your Business, red. - stelt de privacyvoorvechter dat het herzien van inlichtingenwetgeving in de Verenigde Staten serieus moet worden opgepakt, willen Amerikaanse bedrijven nog een rol van betekenis kunnen spelen in de Europese markt.

Jurist Christiaan Alberdingk Thijm is het daarmee eens: op de site van de NOS noemt hij het arrest “een zeer grote uitspraak met verstrekkende gevolgen”. Bedrijven zullen volgens hem nu haast moeten maken met het het vastleggen van datagebruik in SCC’s.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.