Europese Hof van Justitie vernietigt Privacy Shield data-uitwisselingspact met Verenigde Staten

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft het zogenoemde Privacy Shield uit 2016 ongeldig verklaard. Het is een brede overeenkomst waaronder Amerikaanse (internet)bedrijven data van Europese gebruikers naar Amerika mogen overhevelen, waar de privacywetgeving minder streng is.
Het Hof verwijst in het arrest naar Amerikaanse inlichtingendiensten, die verregaande bevoegdheden hebben waarbij alleen Amerikaanse burgers worden ontzien, maar buitenlanders niet. Een systeem waarbij individuele afspraken worden gemaakt, zogeheten SCC’s of Standard Contractual Clauses, zijn volgens het Hof wel rechtsgeldig.
De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems maakt al langer bezwaar tegen de gegevensuitwisseling. Dat leidde indertijd tot het Privacy Shield, dat nu dus ook onvoldoende wordt bevonden. Schrems zegt tegenover Reuters dat hij hoopt dat het einde van Privacy Shield in Amerika ook de wetgeving opschudt.
Op de site van Schrems’ non-profit NOYB - None Of Your Business, red. - stelt de privacyvoorvechter dat het herzien van inlichtingenwetgeving in de Verenigde Staten serieus moet worden opgepakt, willen Amerikaanse bedrijven nog een rol van betekenis kunnen spelen in de Europese markt.
Jurist Christiaan Alberdingk Thijm is het daarmee eens: op de site van de NOS noemt hij het arrest “een zeer grote uitspraak met verstrekkende gevolgen”. Bedrijven zullen volgens hem nu haast moeten maken met het het vastleggen van datagebruik in SCC’s.
Praat mee