persveilig seminar

— donderdag 6 augustus 2020, 08:34 | 0 reacties, praat mee

Data uitwisselen met de Verenigde Staten nu vaak illegaal; Amerikanen willen snel nieuw dataverdrag

AP

Bedrijven die data uitwisselen met de Verenigde Staten, maar dat doen zonder zogeheten Standard Contractual Clause (SCC) zijn in overtreding. Sinds het uitwisselingspact Privacy Shield vorige maand ongeldig werd verklaard, is elke andere vorm van data-overdracht illegaal. Laatste wijziging: 6 augustus 2020, 08:37

Dat stelt de privacytoezichthouder European Data Protection Board (EDPB). Er zijn geen overgangsperiodes, geen regelingen om orde op zaken te stellen. In een speciale lijst van veelgestelde vragen, waar Emerce naar verwijst, stelt de EDPB dat alleen een SCC wettige bescherming biedt.

“Het Europese Hof heeft het Privacy Shield ongeldig verklaard, zonder het kader van de regeling in stand te houden, omdat het Hof heeft geoordeeld dat de Amerikaanse wet geen gelijkwaardig beschermingsniveau aan de Europese Unie biedt. Wie gegevens naar de Verenigde Staten wil overdragen, moet zich aan dit oordeel houden”, schrijft EDPB.

Amerikaanse bedrijven hebben vorige week een brandbrief gestuurd aan de Europese Commissie en de toezichthouder dat onderhandelingen over een opvolger voor Privacy Shield zo snel mogelijk moeten beginnen, gezien de waardevolle handelsrelatie tussen Amerika en de Europese Unie. “Digitale diensten en producten zijn daar een fundamenteel onderdeel van”, aldus de ondertekenaars.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.