Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 3 november 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

IDFA kijktip (deel 3): Bad Press

Angel Ellis van Msvkoke Media

Woensdag 8 november start het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). In de aanloop daarvan bekeek Villamedia alvast vijf documentaires die wij als ‘aanraders’ voor journalisten zouden willen classificeren. Tot aan de start van het festival elke werkdag een kijktip. Vandaag: Bad Press

Ook al staat in de Verenigde Staten het recht op persvrijheid in de grondwet, dit wordt niet overal nageleefd. Sterker nog: binnen de meeste inheemse Amerikaanse stammen is onafhankelijke journalistiek onmogelijk. Bad Press, onder regie van Rebecca Landsberry-Baker en Joe Peeler, volgt een aantal journalisten in de Muscogee Creek Nation – een federaal erkende inheemse Amerikaanse stam - in Oklahoma die strijdt voor persvrijheid.

Eén van hen is Angel Ellis van Msvkoke Media. In Bad Press is te zien hoe in 2018 haar werk en dat van haar collega’s vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Volgens de leiders van de stam staat er te veel negatief nieuws in de krant en daarom wordt besloten dat de krant niet meer zomaar naar de drukker mag. Eerst moeten de stukken worden voorgelegd aan hun lokale overheid, die in het rood plaatst wat wel en niet in de krant mag komen. In een vergadering van een paar uur met de stamleiders is de persvrijheid verdwenen, maar Ellis en haar collega’s geven niet op.

Als er nieuwe verkiezingen komen, wil de krant daar objectief verslag van doen. Maar kan dat wel?

Helemaal complex wordt het als één van de kandidaten de persvrijheid zegt terug te willen brengen in Muscogee en zijn verkiezing alles zou kunnen veranderen.

Bad Press is een fascinerende documentaire, vol soap- en thrillerelementen en boeit van begin tot eind.

Voor trailer, tickets en tijden kijk hier.

Eerder verscheen in deze serie:
IDFA kijktip (deel 1): Son of the Mullah
IDFA kijktip (deel 2): 20 Days in Mariupol

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.