Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 2 november 2023, 09:00 | 0 reacties, praat mee

IDFA kijktip (deel 2): 20 Days in Mariupol

Still uit de documentaire

Volgende week woensdag 8 november start het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). In de aanloop daarvan bekeek Villamedia alvast vijf documentaires die wij als ‘aanraders’ voor journalisten zouden willen classificeren. Tot aan de start van het festival elke werkdag een kijktip. Vandaag: 20 Days in Mariupol. Laatste wijziging: 2 november 2023, 11:34

‘Oorlogen beginnen niet met explosies, maar met stilte’, zegt Mstyslav Chernov in een voice-over. Tegelijk zie je beelden van een bijna leeg Marioepol, waar juist door die stilte de dreiging voelbaar is. Dan roept iemand dat er Russische tanks de stad in rijden en zien ze vanuit een flatgebouw hoe het ziekenhuis omsingeld wordt.

20 Days in Marioepol is een indringend verslag van AP-journalist Chernov over een razendsnel veranderende stad waar bombardementen en beschietingen zorgen voor vele burgerdoden en gewonden.

Makkelijk is het niet om naar deze documentaire te kijken. Er zijn beelden van kinderen die gereanimeerd worden, een vader die in het ziekenhuis ontdekt dat zijn zoon dood is, lijken die in de haast naast elkaar zijn gelegd in een kelder en een woedende dokter die probeert een leven te redden en Chernov toeschreeuwt dat hij deze beelden aan de wereld moet laten zien, zodat anderen zien hoe groot de ellende is die de Russen aanrichten. Het is hartverscheurend om te zien hoe de oorlog deze stad overneemt en wat dat doet met haar inwoners. De één biedt hulp aan, een ander rooft de winkel van een stadgenoot leeg.

‘Oorlog is als een X-ray-scan’, zegt Chernov met zachte stem. ‘Het brengt je ware aard naar boven.’ Hij schetst een ontluisterend beeld van hoe een gewone stad in slechts twintig dagen totaal ineenstort.

Voor trailer, tickets en tijden kijk hier.

Eerder verscheen in deze serie:
IDFA kijktip (deel 1): Son of the Mullah

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.