— vrijdag 17 november 2023, 13:47 | 0 reacties, praat mee

‘Selling a Colonial War’ wint Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023

Producent Nadadja Kemper en regisseur In-Soo Radstake - © IDFA

De Nederlandse documentaire 'Selling a Colonial War' van regisseur In-Soo Radstake heeft donderdagavond op de IDFA Award Ceremony de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2023 gewonnen. Laatste wijziging: 17 november 2023, 13:51

De jury was met name te spreken over ‘de ongekende rijkdom aan archiefmateriaal waarmee de film eloquent de complexiteit van de weinig bekende koloniale geschiedenis en de ontkenning daarvan aan elkaar verbindt’. De Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van €5000 en een sculptuur en wordt toegekend aan de filmmaker die op bijzondere wijze archief gebruikt. De Zuid-Afrikaanse/Colombiaanse documentaire Milisuthando van Milisuthando Bongela kreeg een speciale vermelding.

De documentaire toont de wijze waarop de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde. Filmmaker In-Soo Radstake onderzoekt een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, onder meer afkomstig van Beeld & Geluid, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

Vanaf 11 januari is de bekroonde documentaire te bekijken in de bioscopen. Elf documentaires waren genomineerd voor de prijs. De jury van de prijs bestond uit Biljana Tutorov (schrijver, regisseur en producent), Melissa Thackway (lector, schrijver, researcher en vertaler) en Oris Aigbokhaevbolo (schrijver, recensent en verslaggever).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.