word studentlid

— woensdag 1 november 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

IDFA kijktip (deel 1): Son of the Mullah

IDFA kijktip (deel 1): Son of the Mullah
De Iraanse Ruhollah Zam, zoon van een invloedrijke moellah (een Iraanse geestelijke), die heeft gekozen voor een bestaan als journalist - © Nahid Persson

Volgende week woensdag 8 november start het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). In de aanloop daarvan bekeek Villamedia alvast vijf documentaires die wij als ‘aanraders’ voor journalisten zouden willen classificeren. Vanaf vandaag tot aan de start van het festival elke werkdag één kijktip. Vandaag: Son of the Mullah. Laatste wijziging: 1 november 2023, 12:09

Wie kun je nog vertrouwen als de Iraanse regering achter je aan zit? Die vraag staat centraal in Son of the Mullah, over de Iraanse Ruhollah Zam. Hij is de zoon van een invloedrijke moellah (een Iraanse geestelijke), maar heeft gekozen voor een bestaan als journalist. Via zijn eigen mediakanaal legt hij de corruptie en hypocrisie bloot van het Iraanse regime. Dat kan natuurlijk niet zomaar en daarom werkt Zam vanuit een geheime locatie in Frankrijk met permanente bewaking.

Mocht je slechts één film kunnen zien op IDFA, kijk dan deze

De Zweeds-Iraanse documentairemaker Nahid Persson zoekt hem daar op. In eerste instantie lijkt de documentaire vooral een portret te worden van Zam en zijn leven in een klein appartement waar hij amper uit mag. Maar dat verandert al snel. Persson wordt met de dood bedreigd en gewaarschuwd door een andere journalist, die zich afvraagt of Zam wel te vertrouwen is. Of wordt hij juist zelf in de val gelokt door een mysterieuze miljonair?

Al die vragen en het bijbehorende wantrouwen maken Son of the Mullah tot een verstikkende thriller met een dramatisch einde. Daarin wordt duidelijk hoe hoog de prijs van persvrijheid kan zijn. Mocht je slechts één film kunnen zien op IDFA, kijk dan deze.

Voor trailer, tickets en tijden kijk hier.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.