NVJ compleet lid

— vrijdag 15 maart 2024, 07:00 | 0 reacties, praat mee

I.M. Dick van der Lugt (77): ‘Een goede journalist en geliefd als docent’

I.M. Dick van der Lugt (77): ‘Een goede journalist en geliefd als docent’
© Dick van der Lugt

Op zondag 3 maart overleed Dick van der Lugt, oud-journalist van onder andere Het Vrije Volk en Rotterdams Dagblad en docent op de School voor Journalistiek. Nico Kussendrager blikt in dit in memoriam terug op Dick's leven.

Dat Dick van der Lugt docent journalistiek is geworden was niet helemaal de bedoeling. Althans niet van de toenmalige directeur van de School voor journalistiek in Utrecht. Nadat Dick had gesolliciteerd op een vacature gaf de directie de voorkeur aan een andere kandidaat.

De coördinator van de sectie journalistiek kende Dick als een goede journalist (onder andere Het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad) met ervaring in het onderwijs en nam hem voor een paar dagen per week aan als gastdocent. Een beslissing waar de School voor Journalistiek nooit spijt van zal hebben gehad. Al snel had hij een vast contract.

Dick was een schoolmeester in de goede zin van het woord met veel oog voor studenten. Hij wees op het belang van didactiek bij het onderwijs in journalistieke vaardigheden: werkvormen, leermodellen, rekening houden met de ontwikkeling van de student.  Een ontwikkeling die later misschien was is doorgeschoten, maar die op dat moment op de Utrechtse school geen kwaad kon.

Houvast
Dick begon met de ontwikkeling van cursussen en zette ze op papier, gevraagd maar ook ongevraagd. Zodat studenten enig houvast hadden aan welke eisen een nieuwsbericht moet voldoen, wat een goed verslag is of een goed interview, wat wordt bedoeld met een analyse of een reportage.

Onder andere op basis van dat materiaal ging Dick samen met enkele collega’s aan de slag met het Basisboek Journalistiek (inmiddels Handboek), dat nog steeds op vrijwel alle opleidingen in Nederland en Vlaanderen wordt gebruikt. Soms had het schrijfproces sneller kunnen verlopen. Dick was pas tevreden bij een vierde of vijfde versie van een hoofdstuk. Maar dan bleef er ook geen vraag meer over en stond iedere komma op de goede plaats.

En Dick zou Dick niet geweest zijn als hij niet ook werkboeken met opdrachten had gemaakt, die nog steeds zeer bruikbaar zijn. En voor zijn collega-docenten een boekje over journalistiek en didactiek, een uitgave van de HU. 

Dick was geliefd bij studenten door zijn kennis en ervaring en zijn gedegen manier van lesgeven. Vanwege zijn duidelijkheid: als hij een aspirant-journalist minder geschikt vond voor het vak maakte hij daar geen geheim van.

Maar ook vanwege zijn gevoel voor humor. Dick had niet bepaald een vrolijke uitstraling maar met zijn vaak onverwachte ironie kreeg hij mensen aan het lachen.
De laatste jaren op de School voor journalistiek waren voor Dick niet de meest geslaagde. Hij stoorde zich bijvoorbeeld aan alweer een nieuw leerplan, terwijl met het oude amper ervaring was opgedaan.  En dan ook nog ontwikkeld door onderwijsdeskundigen die geen idee hadden van journalistiek.

Na zijn loopbaan verhuisde hij naar Thailand, waar hij verder werkte aan zijn website over journalistiek onderwijs en waar hij vrijwel dagelijks een nieuwsbrief schreef over gebeurtenissen in het land. Een paar weken geleden stopte de nieuwsbrief plotseling. Niets voor de consciëntieuze Dick. Hij liet desgevraagd weten dat hij was gevallen en in het ziekenhuis lag. In Bangkok is hij, 77 jaar oud, op zondag 3 maart overleden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.