— donderdag 14 augustus 2014, 15:25 | 0 reacties, praat mee

Voor de basis

Wie is er niet mee groot geworden, het ‘Basisboek Journalistiek’.

Op de HBO’s al sinds mensenheugenis verplichte kost. In de herziene vijfde druk proberen de makers de nieuwe ontwikkelingen een plaats te geven. In het voorwoord merken zij op dat het niet meevalt het vak te definiëren. ‘Maar ons uitgangspunt is en blijft dat de kern van de professionele journalistiek bestaat uit het verifiëren van informatie en het kunnen verantwoorden van je werkwijze.’ Het basisboek blijft zwaar leunen op de ‘ouderwetse’ vormen van journalistiek en nieuws vergaren. De nieuwe media komen wel aan bod, maar zijn naar mijn gevoel inmiddels dominanter voor werkwijze en ethiek dan de auteurs doen voorkomen. Neem het hoofdstukje ‘Koppen en bijschriften’. Dat gaat echt over print. Terwijl het meer zin heeft uit te leggen hoe een goede kop op Facebook of Twitter er uit ziet. En zo gaat het basisboek er ook vanuit dat een journalistieke productie af is op het moment van publiceren. Terwijl we inmiddels weten dat het online dan pas begint. Het basisboek blijft een degelijk stukje werk. Maar tegelijk is een flinke digitale update op zijn plaats.

Nico Kussendrager, Dick van der Lugt en Bas Verschoor: Basisboek journalistiek. Noordhoff Uitgevers. ISBN 9789001813437, 47,95

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.