PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 17 januari 2022, 15:05 | 0 reacties, praat mee

Bellingcat in beroep tegen Russisch label ‘buitenlandse agent’

© Tolga Akmen / AFP

Bellingcat is het niet eens met het besluit van de Russische regering om het onderzoekscollectief aan te merken als 'buitenlands agent'. Ze hebben formeel beroep aangetekend bij de Russische rechtbank om het besluit aan te vechten. Bellingcat dreigt ook aan te kloppen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), meldt oprichter Eliot Higgins in een tweet. Laatste wijziging: 17 januari 2022, 15:10

Het journalistieke platform is in Nederland geregistreerd. De gevolgen van het hebben van dat label ‘buitenlands agent’ zijn groot. Bellingcat staat onder verscherpt toezicht van de Russische autoriteiten en moeten bij elke uiting een disclaimer plaatsen dat ze dat label hebben. Ook worden ze onderworpen aan streng financieel toezicht.

Bellingcast stelt dat de “opname in het register van buitenlandse agenten in strijd is met de Russische en internationale wetgeving”. Ook noemen ze het discriminerend en tart het de beginselen van vrije meningsuiting en gezond verstand, aldus het collectief. “Als Russische rechtbanken de Russische verplichting tot vrijheid van meningsuiting onder internationaal recht niet nakomen, zullen we onze zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

De belangen van Bellingcat zullen in de rechtbank worden behartigd door advocaten van de Agora Foundation, een Russische mensenrechtenorganisatie.

Russische autoriteiten gebruiken het label ‘buitenlands agent’ om de druk op te voeren op media, maatschappelijke groeperingen en individuen die kritisch staan ​​tegenover het Kremlin. Bellingcat heeft veel geschreven over het neerhalen van vlucht MH17 en de betrokkenheid van Rusland. Op de lijst staan inmiddels 111 mensen of organisaties. In 2020 stond de teller nog op 17.

 

 

Bekijk meer van

Rusland Eliot Higgins Bellingcat

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.