data als kans

— dinsdag 22 mei 2018, 14:10 | 0 reacties, praat mee

Hoorzitting Zuckerberg in Europees Parlement via internet te volgen

Facebook-topman Mark Zuckerberg werd afgelopen april door een speciale Senaatscommissie ondervraagd | Shawn Thew / EPA

Later vandaag zal Facebook-topman Mark Zuckerberg zijn opwachting maken in het Europees Parlement (EP). Daar zal Zuckerberg worden bevraagd over de wijze waarop Facebook omgaat met privacy van gebruikers. De hoorzitting is via de site van het EP te volgen. Laatste wijziging: 22 mei 2018, 14:34

Ook zal hij zich moeten verantwoorden voor het schandaal rond Cambrdige Analytica, een databedrijf dat profielgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde, analyseerde en die conclusies doorverkocht aan derden voor onder meer gerichte reclame en beïnvloeding.

In april werd Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat over hetzelfde onderwerp ondervraagd, al kwam Zuckerberg daar zonder kleerscheuren doorheen. Cambridge Analytica gebruikte rond 87 miljoen profielen voor hun analyses. Daarvan waren er naar schatting rond 2,7 miljoen van burgers van de Europese Unie.

Volgens de NOS is het afwachten of Zuckerberg hier ook zo makkelijk wegkomt: “De man om op te letten is wellicht de Duitser Jan Phillip Albrecht van de Groenen. Hij is geen fractievoorzitter maar mag aan de hoorzitting meedoen omdat hij namens het parlement officieel rapporteur is van de commissie Burgerlijke vrijheden. Hij voert al jaren strijd tegen Facebook over gegevensbescherming en zal waarschijnlijk de aanval kiezen.”

Er wordt ook vrijwel zeker opnieuw een ‘sorry’ uitgesproken over de naïviteit die Facebook zou hebben gekenmerkt rond de kracht van nepnieuws, misbruik van gebruikersdata en buitenlandse beïnvloeding. “We keken onvoldoende breed naar onze verantwoordelijkheden”, zal Zuckerberg uitspreken, meldt de New York Times - dat inzage heeft gehad in Zuckerbergs vooraf opgestelde tekst.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani zegt blij te zijn dat de hoorzitting met instemming van Zuckerberg via internet te bekijken is.

De livestream is vanaf 18:15 via deze link te bekijken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.