website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Hoorzitting Zuckerberg in Europees Parlement via internet te volgen

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op dinsdag 22 mei 2018, 14:10

Facebook-topman Mark Zuckerberg werd afgelopen april door een speciale Senaatscommissie ondervraagd | Shawn Thew / EPA

Facebook-topman Mark Zuckerberg werd afgelopen april door een speciale Senaatscommissie ondervraagd | Shawn Thew / EPA

Nieuws Later vandaag zal Facebook-topman Mark Zuckerberg zijn opwachting maken in het Europees Parlement (EP). Daar zal Zuckerberg worden bevraagd over de wijze waarop Facebook omgaat met privacy van gebruikers. De hoorzitting is via de site van het EP te volgen.

Ook zal hij zich moeten verantwoorden voor het schandaal rond Cambrdige Analytica, een databedrijf dat profielgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde, analyseerde en die conclusies doorverkocht aan derden voor onder meer gerichte reclame en beïnvloeding.

In april werd Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat over hetzelfde onderwerp ondervraagd, al kwam Zuckerberg daar zonder kleerscheuren doorheen. Cambridge Analytica gebruikte rond 87 miljoen profielen voor hun analyses. Daarvan waren er naar schatting rond 2,7 miljoen van burgers van de Europese Unie.

Volgens de NOS is het afwachten of Zuckerberg hier ook zo makkelijk wegkomt: “De man om op te letten is wellicht de Duitser Jan Phillip Albrecht van de Groenen. Hij is geen fractievoorzitter maar mag aan de hoorzitting meedoen omdat hij namens het parlement officieel rapporteur is van de commissie Burgerlijke vrijheden. Hij voert al jaren strijd tegen Facebook over gegevensbescherming en zal waarschijnlijk de aanval kiezen.”

Er wordt ook vrijwel zeker opnieuw een ‘sorry’ uitgesproken over de naïviteit die Facebook zou hebben gekenmerkt rond de kracht van nepnieuws, misbruik van gebruikersdata en buitenlandse beïnvloeding. “We keken onvoldoende breed naar onze verantwoordelijkheden”, zal Zuckerberg uitspreken, meldt de New York Times - dat inzage heeft gehad in Zuckerbergs vooraf opgestelde tekst.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani zegt blij te zijn dat de hoorzitting met instemming van Zuckerberg via internet te bekijken is.

De livestream is vanaf 18:15 via deze link te bekijken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.