— woensdag 22 april 2020, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Hooggerechtshof Australië geeft politie vrije hand in huiszoekingen bij journalisten

Het Hooggerechtshof van Australië, in Canberra | Thennicke / CC BY-SA

Het Australische Hooggerechtshof heeft rond een huiszoeking bij een journaliste geoordeeld dat het huiszoekingsbevel weliswaar ongeldig was, maar dat de politie het recht heeft om onderzoek te doen naar mensen die met journalisten spreken. Laatste wijziging: 22 april 2020, 08:56

Persvrijheidsorganisatie RSF noemt het oordeel een pyrrusoverwinning, nu het Hof alleen de bewoording van het huiszoekingsbevel bekritiseert. De reden voor de huiszoeking had beter onderbouwd moeten worden, aldus de rechters. Geen van de rechters sprak zich uit of het wenselijk is dat de politie bij een journalist langsgaat om brongeheim te ondermijnen.

De politie hoeft de meegenomen documenten bovendien niet terug te geven. Politiek redacteur Annika Smethurst van The Sunday Telegraph had onder meer geschreven over geheime wetsvoorstellen in de eindfase, die de Australische inlichtingendiensten laten meekijken bij mails, bankverkeer en andere communicatie.

Volgens RSF heeft de hoogste rechtbank in Australië de politie nu recht verleend om op elk moment het huis van individuele journalisten overhoop te halen, om bronnen te achterhalen. RSF-secretaris voor de regio Daniel Bastard zegt dat het hoog tijd is dat de bronbescherming en rechten van journalisten duidelijk in de Australische wet worden verankerd.

De Australische journalistenvereniging noemde de inval in juni 2019 een schandelijke aanval op de persvrijheid in het land. Het was voor het eerst in tien jaar dat de politie huiszoeking deed bij een individuele journalist.

Bekijk meer van

RSF Australië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.