website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Hoog risico burn-out voor vrouwen in de journalistiek’

Lars Pasveer — Geplaatst in Werk op woensdag 15 november 2017, 12:11

ANP

ANP

Nieuws

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2017 van Intermediair en Nijenrode Business Universiteit blijkt dat vrouwen onder de 36 en mannen boven de 35, werkzaam in de journalistiek, een ernstig risico op burn-out lopen. Voor vrouwen in de beroepsgroep is dat 20,3 procent en bij mannen nog altijd een aanzienlijke 9,6 procent. Er is verder over de hele linie nog altijd een verschil in salaris tussen vrouwen en mannen, maar ruim 55 procent van de vrouwen ziet hun vergoeding als passend.

Vrouwen jonger dan 36 verdienen gemiddeld vier procent minder salaris en bij vrouwen ouder den 35 is dat opgelopen tot acht procent. De laatste twee jaar is zijn vrouwen er bovendien in salaris op achteruit gegaan, maar zoals gezegd vindt 55 procent dat ze een rechtvaardige vergoeding ontvangen.

De onderzoekers constateren een flinke stijging in de percentages bij overspanning of burn-out voor vrouwen en mannen. Belangrijke oorzaken voor burn-out zijn lichamelijke, emotionele en geestelijke uitputting.

Wie een vast dienstverband heeft loopt een kleiner risico op burnout. Hoger opgeleid zijn, emotioneel stabiliteit en fysieke kracht maakt iemand minder vatbaar voor burnout. Pikant detail: ook hebzucht kan een burnout helpen voorkomen.

Ontevredenheid over het werk wordt gevoed door verveling en een gebrek aan doorgroeimogelijkheden, onvrede over arbeidsvoorwaarden, een vervelende leidinggevende of gevoel niet erkend te worden, in zowel de hoogte van het salaris als voor de geleverde prestaties. Meer in het Nationaal Salaris Onderzoek 2017 [rechtstreekse .pdf-link, 1.9 megabyte]

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Leonie Groen, 16 november 2017, 10:00

  Waarom de focus op vrouwen in de kop?
  Aangenomen dat journalisten beginnen op hun 22e en doorwerken tot hun 68ste, lopen vrouwen 14 jaar lang de kans op een burn-out. Mannen daarentegen, lopen heel wat meer jaren kans op een burn-out, namelijk 33 jaar (vanaf hun 35ste tot hun 68ste).
  Het percentage vrouwen is wel hoger. Een vijfde van de vrouwen loopt in die 14 jaar ernstig risico op een burn-out, tegen een tiende van de mannen in 33 jaar. Zo bezien kun je beide geslachten tegen elkaar wegstrepen, waarbij mannen zelfs ietsje meer risico lopen.

 2. 2. Leonie Groen, 16 november 2017, 10:39

  Het artikel is onvolledig, wat de kop wel verklaart. Als je naar het rapport kijkt zie je dat het risico voor vrouwen boven de 36 jaar ongeveer gelijk is aan dat van mannen ouder dan 36 jaar. Voor mannen onder de 36 jaar zie je dat het risico ook groter is dan voor mannen boven de 36 jaar maar het verschil is niet zo groot als bij vrouwen. De focus had ook kunnen liggen op jong versus ‘oud’.

 3. 3. Saskia, 16 november 2017, 20:23

  “Aangenomen dat journalisten beginnen op hun 22e en doorwerken tot hun 68ste, lopen vrouwen 14 jaar lang de kans op een burn-out. “

  wat is dat nu voor een rekensom???!

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.