— donderdag 4 juni 2009, 09:00 | 31 reacties, praat mee

Journalistensubsidie valt niet goed

Het plan van minister Plasterk om vier miljoen uit te trekken om jonge journalisten ervaring te laten opdoen bij kranten is niet in goede aarde gevallen bij hoofdredacteuren van verschillende media. De hoofdredacteuren van NRC, BNR Nieuwsradio, Elsevier, de financiële website Z24, Trouw, NU.nl, FEM en de directeur van De Pers hebben in een brief aan de minister geschreven dat het plan concurrentievervalsend werkt en zorgt voor een soort staatsjournalistiek. Ook vinden de hoofdredacteuren het vreemd dat de PvdA'er met zijn plan vooruitloopt op de commissie Brinkman, die onderzoek doet naar de toekomst van de perssector. Met alle bezuinigen en reorganisaties die op dit moment plaatsvinden bij diverse media, vrezen ze dat uitgevers de subsidie zullen aangrijpen om alvast meer banen te schrappen. Meer bij ANP via NU.nl Laatste wijziging: 4 juni 2009, 14:25

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

31 reacties

Rimmer Mulder, 4 juni 2009, 10:39

Het is ook nooit goed. Wil het kabinet iets doen aan de dreigende jeugdwerkloosheid, gaan hoofdredacteuren weer zeuren over concurrentievervalsing en staatsjournalistiek. Laten we nou eerst eens proberen de plaatsing van de jonge journalisten die dolgraag aan het werk willen praktisch te regelen. In een convenant van minister, NVJ en werkgevers is heel wat te regelen. En wat staatsjournalistiek betreft: er werken vele honderden journalisten bij organisaties die met gemeenschapsgeld worden betaald. Ik heb die collega’s nooit willen zien als staatsjournalisten. Lijkt me meer een term voor de PVV.

Nick, 4 juni 2009, 11:11

Nee joh Rimmer. De meeste hoofdredacteuren zijn juist bang voor jong bloed in de gelederen.

Jan-Jaap Heij, 4 juni 2009, 11:11

Zo is het! Iedereen die De Pers in staat stelt jong talent aan te nemen is van harte welkom met z’n geld, ook al denkt het ANP geloof ik dat ik die brief heb getekend.

Dolf Rogmans, 4 juni 2009, 11:40

@ Jan-Jaap Heij: de tekst is aangepast. Het gaat om de directeur van De Pers die getekend heeft.

Kaj, 4 juni 2009, 16:45

Laten we nou gewoon eens bij het begin beginnen, en kappen met het financieel volproppen van ‘de publieken’ met STER-gelden. Dat leidt m.i. tot een veel eerlijker verdeling van de reclamegelden.

Ik kan dit systeem aan geen enkele non-Nederlander uitleggen. Echt niet. Zodra ik het probeer, denken mensen dat ik knettergek ben.

Lynn, 4 juni 2009, 23:43

Jonge journalisten die goed en gedreven zijn, komen er wel zonder subsidie.
De rest moet misschien ander werk zoeken.

Micha Kat, 5 juni 2009, 06:42

Waarom is mijn posting weggehaald? Mag de waarheid weer eens niet worden gezegd?

Dolf Rogmans, 5 juni 2009, 09:21

@ Micha Kat: omdat je die mening al vaker verkondigd hebt op deze site, de bewoordingen steeds harder werden en de opmerkingen ook nog eens ‘off topic’ waren.

Micha Kat, 5 juni 2009, 09:49

@Dolf Rogmans
Hoezo off-topic? Heij beweert dat De Pers graag ‘jong talent’ wil aannemen. Het is dan toch juist heel erg on-topic te stellen dat De Pers ‘talent’ juist wegjaagt? De angst voor echte journalistiek heeft De Pers totaal in de greep. En de commercie natuurlijk. En Rogmans en Heij drinken echt champagne met de veroordeelde crimineel Cees van der Hoeven. Dat heb ik zelf gezien en met mij nog tientallen anderen.

Micha Kat, 5 juni 2009, 09:51

@Dolf en Heij:
O ja, over ‘talent’ en De Pers gesproken: wie De Pers wel aanneemt is Sylvia Marmelstein, een van ze zeer weinige journalisten die strafrechterlijk veroordeeld zijn. Dat soort talent is dus wel welkom bij De Pers.

jaap, 5 juni 2009, 10:19

Jaren geleden had ik ook veel last van agresie en opgekropte frustraties . Toen heb ik ‘voor thuis’ een boksbal gekocht, Micha Kat en dat helpt heel goed een echte aanrader

Micha Kat, 5 juni 2009, 11:10

@Dolf
Dolf, ik vind dat je die laatste opmerking van Jaap moet verwijderen. Op de man en off-topic

Jan-Jaap Heij, 5 juni 2009, 12:35

Ik weet bijna zeker dat het cava was :-0

Micha Kat, 5 juni 2009, 12:56

@JJ
Nu we het er toch over hebben… waarom heeft De Pers Sylvia Marmelstein, een veroordeelde crimineel die heeft bewezen geen enkel begrip te hebben van journalistiek dan wel integriteit, eigenlijk aangenomen? Wat is het De Pers-beleid inzake het recruteren van criminelen? Voorwaar een interessant onderwerp, ook voor deze website! Zeker in deze tijd, waarin de journalisten en masse de straat op worden geschopt, mag het opmerkelijk heten dat De Pers de deuren openstelt voor een strafrechterlijk veroordeelde pseudo-journaliste. Hoe zit dat, JJ?
(voor de duidelijkheid: op 10 oktober 2008 werden Sylvia Marmelstein en haar partner Hans van Soest, thans werkend voor het AD, veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf wegen het als ambtenaren van SoZaWe inbreken in de computer van hun voormalig werkgever GPD teneinde stukken van hun voormalige collega’s pro-minister te beinvloeden)

Jan-Jaap Heij, 5 juni 2009, 13:31

dat heb ik al tot vervelens toe overal uitgelegd, maar goed hoor. Kort samengevat: het betrof een volstrekte flutkwestie, het vonnis sloeg nergens op en betrokkene is een uitstekende journalist.

dudelude, 5 juni 2009, 20:00

micha,
wat maak je je druk over murmelstein. echt I could not care less.
de doorsnee journalist bezigt gore methodes om aan info en publicaties te komen.
dat dat binnen een of andet ministerie mis gaat, dat komt gewoon omdat ze onervaren van branche is gewisseld.
ze had ht subtieler moeten doen, dan was er niks aan de hand geweest.
netjes? dat niet. maar come on, hoe netjes ben jij nou helemaal.

Micha Kat, 6 juni 2009, 03:43

Nou is er weer een posting van mij weggehaald! Het lijkt wel ok IK de crimineel ben en niet Marmelstein! Maar ik ben nooit veroordeeld, Dudelude, en dat is het verschil. Sterker: ik heb alle procedures, zelfs tegen NRC Handelsblad, altijd gewonnen, maar ja, dat mag allemaal niet gezegd worden omdat de complete journalistiek in Nederland totaal corrupt is geraakt, net als de politiek waarmee ze geheel verstrengeld is geraakt. Maar net als er genadeloos wordt afgerekend met de ‘oude’ corrupte politiek van Bos en Balkenende, wordt er net zo genadeloos afgerekend met de ‘oude’corrupte journalistiek van Bonjer en Broertjes. Kotsend lopen de mensen ervan weg. Op deze site vindt echter nog een pathetisch en medelijkwekkend achterhoedegevecht plaats. Ik en de andere mensen van de ‘nieuwe journalistiek’ liggen dubbel van het lachen. Marmelstein is inderdaad totaal irrelevant als persoon. Maar niet waar zij voor staat: bedorven, corrpute, zelfs criminele journalistiek die NIEMAND meer wil lezen. Kijk naar de huiveringwekkende resulaten van De Pers. Fijn weekeind allemaal met de NRC en De Volkskrant!

Dudelude, 6 juni 2009, 10:59

@micha
om murmelstein nu een crimineel te noemen vind ik een wel erg serieuze kwalificatie vooriemand die zo naief heeft geopereerd als zij. eigenlijk een belediging voor de echte criminelen!
ze was zo makkelijk te betrappen dat haar misdaad meer lijkt op een onbenulligheid.
Wat Bonjer en Broertjes betreft, de markt is genadeloos.

Micha Kat, 6 juni 2009, 13:36

@Dudelude
In het boek ‘De Communicatieoorlog’ van Frits Bloenmendaal wordt een goed beeld neergezet van de Marmelstein-affaire en dan zie je: hier is sprake van georganiseerde misdaad. Anders kan je het niet noemen. Het boek is natuurlijk weer helemaal doodgezwegen door de MSM. Maar dat maakt het zo onvoorstelbaar dat zo’n fluim als JJ Heij dan roept ‘een flutzaak’. En nog erger: ‘het vonnis sloeg nergens op’. De hoofdredacteur weet het beter dan de rechter! Hiermee geeft Heij niet alleen een stuitend bewijs af van zijn eigen incompetentie, maar smijt direct ook elke geloofwaardigheid van zijn krantje in de prullenbak! Dat De Pers de veroordeelde crimineel Marmelstein heeft aangenomen, is een BLOODY SHAME! Het bewijst dat De Pers in handen is van duistere krachten a la Boekhoorn, Cees van der Hoeven en Nina Brink. Met journalistiek heeft De Pers niets te maken. Het is een PR-speeltje in handen van mensen met geld en Ben Rogmans en JJ Heij laten zich schaamteloos misbruiken. Alleen tegen deze achtergrond is het te verklaren dat De Pers zo’n Marmelstein aanneemt die immers kwestbaar is en dus zal meewerken aan alle commerciele desinformatiecampagnes waarin De Pers grossiert.

Dudedelude, 6 juni 2009, 14:16

Nou ja zeg. is er gewoon een heel boek over verschenen. daar had ik nog nooit van gehoord. vaag zeg.
nergens zien liggen in de boekhandel en ook nergens op internet.
enfin, als ik het zie zal het het eens doorlezen. blijft een feit dat Broertjes en Bonjer de geschiedenis in gaan als de kapiteins die als laatsten het zinkende schip verlaten . haha. dan lijkt het nog alsof ze een nobele daad verrichten ook.
maar dan alleen omdat ze de laatste centen eruit zuigen. toch niet zo nobel dan.

Kaj, 9 juni 2009, 11:31

Ik zie dat er hier ook gebabbeld wordt over Sylvia Marmelstein. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik die gisteren aan de telefoon; ze had een verkeerd nummer ingetoetst. (Het is echt waar.)

Ze is sinds 1 april weg bij De Pers, dus dat bot kun je weer loslaten, Micha.

Micha Kat, 9 juni 2009, 16:25

@Kaj
Als dat zo is, is de reactie van Heij (no 15) wel wat merkwaardig….
Maar laten we nu de focus eens verleggen naar die andere criminele journalist, Hans van Soest van het AD, de partner van Sylvia. Zou hij met zijn strafblad de eerste saneringsronde bij het AD hebben overleefd? Wie biedt?

Kaj, 9 juni 2009, 23:03

Ah, keffertje Kat springt van de ene broekspijp dan maar naar de andere. Wat jij wilt, but don’t let the door hit you on the way out.

Marmelstein werkt nu kennelijk voor het Erasmus Medisch Centrum. Althans, zo introduceerde ze zich aan de telefoon.

Micha Kat, 10 juni 2009, 09:12

@Villamedia
Waarom schrijven jullie niet over de criminele journalisten Marmelstein en Van Soest? Waarom lezen we niet op Villamedia of Hans van Soest en Jan Bonjer jr. nog bij het AD werken? Vinden jullie dat niet interessant?
En waarom schrijven jullie niet over de zaak-Westenberg, de vice-president van de Haagse rechtbank die al 5 jaar een campagne voert met gemeenschapsgeld om mij het zwijgen op te leggen omdat ik zijn gecorrumpeerdheid aan de kaak heb gesteld?
Redactie, waarom schrijven jullie niet over JDTV en de coverage over de ondergang van PCM, over Folkert Jensma en Jan Bonjer die als bange honden wegvluchten voor de camera?
Vinden jullie dat allemaal niet interessant?

Heleentje, 22 juni 2009, 00:17

Proef ik hier jaloezie of is er mogelijk sprake van niet helemaal sporen? Waar zijn we nou toch mee bezig zeg. Leef en laat leven en gun iedereen het beste. Probeer het eens, daar word je een gelukkig mens van, want als je zo oordeelt over anderen ben je vast een heel ongelukkig persoon. Beterschap toegewenst. P.S. betrokkene is niet alleen een uitstekend journalist maar bovenal een geweldig goed mens.

Jan Dijkgraaf, 15 november 2009, 09:08

Villamedia-redactie, wij bij HP/DT delen regelmatig een ‘Micha Katje’ uit. Da’s een verbod de naam te noemen van zes maanden. Werkt uitstekend tegen Van Dipten-achtigen.

Thomas van der Linden, 16 november 2009, 11:56

Micha Kat is als een hond die binnen als een bezetene aan het blaffen als er buiten iets aan de hand is. Meestal is het niets meer dan een voorbij rijdende auto of de postbode. Het baasje raakt er gewend aan dus reageert niet meer. Ook niet als er wel iets aan de hand is.

Nog meer overeenkomsten:
Mijn hond plast ook wel eens in publieke ruimtes.

Micha Kat, 16 november 2009, 13:07

@Jan Dijkgraaf

Op 18 mei schreef Dijkgraaf een stuk onder de kop:

IS MICHA KAT EEN GEK?
http://www.hpdetijd.nl/archive/2009-05-18/is-kat-een-gek

Een antwoord gad hij niet. Wat is dat voor rare manier van journalistiek bedrijven? Zo’n vraag te stellen en hem dan niet (durven) beantwoorden? Aan de reacties onder het stuk te zien had de vraag eerder moeten luiden ‘Is Jan Dijkgraaf een gek?’ maar daar gaat het nu niet over.

Waar het wel over gaat is de achterbakse, laffe manier van doen van Dijkgraaf. De vraag stellen is ‘m beantwoorden, ja toch? Maar dat durft Jantje dan weer niet. Bang voor een claim voor zijn marginale blaadje? De manier van optreden van Dijkgraaf sluit naadloos aan op kritiek die op mij wordt afgevuurd op deze site door anonieme posters:

NOOIT ook maar EEN ARGUMENT.
louter ACHTERBAKSE insinuaties
regelrechte bedreigingen en ‘medische’ verwensingen

Zou dat echt allemaal komen omdat ik NRC Handelsblad heb exposed als leugenmachine? Of omdat ik mensen als Dijkgraaf te zeer confronteer met hun eigen kleinheid en hulpeloze bekrompenheid? Wie geeft me raad, advies? Wat doe ik fout???

Olivier, 16 november 2009, 14:25

Micha, ik krijg bijna medelijden met je…. Dus beschouw onderstaande postings als eentje met een goede inborst.

- Misschien helpt het om een keer te relativeren. Je hebt zonder meer je verdiensten en je mag op alles kritisch zijn. Zeker als het een krant is die zichzelf als beste van Nederland beschouwt en een bedrijf dat zo slecht is gedreven als PCM. Maar een klein beetje relativering past ook wel. Iets is nooit helemaal wit of zwart. Grijs domineert de wereld ben ik bang voor je…

- Begin niet zelf altijd direct met mensen uit te maken voor leden van aan de Nazi’s gerelateerde organisaties of lijders aan enge ziekten. Mensen zullen vast dan meer naar je luisteren.

- Het is saai, maar niet alles in dit bestaan is het gevolg van een complot. Helaas is lullige onhandigheid de oorzaak van meer schokkende gebeurtenissen dan bij Bilderbergconferenties uitgedokterde plannen. Helaas…

Micha Kat, 16 november 2009, 15:48

@Olivier

Ach mijn beste… ik heb ALLE RECHTZAKEN tegen mij gewonnen waarbij ‘kwaliteitskranten’ ‘toprechters’ en hoge bankiers mijn tegenstanders waren…
ik heb altijd op ALLE punten gelijk gekregen, ook van NRC Handelsblad als ze een keer niet gingen schelden en demoniseren… wat zou ik relativeren? waarom? Zou het niet meer in de rede liggen dat mijn tegenstanders bij zichzelf te rade gaan en dat de MSM eens gaan berichten over al mijn triomfen?

Olivier, 16 november 2009, 18:51

Zoekt en gij zult vinden Micha. Benieuwd wat de zelfreflectie gaat opleveren…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.