word studentlid

— donderdag 25 juni 2009, 08:52 | 5 reacties, praat mee

CDA: steun het ANP

CDA: steun het ANP

De overheid kan beter het ANP gaan subsidiëren dan dat de publieke omroep, en dan vooral NOS Nieuws, een eigen nieuwsdienst opzet. Dat zei CDA-Kamerlid Joop Atsma dinsdagavond tijdens een mediadebat in Nieuwspoort over het rapport van de commissie-Brinkman. 'Als de NOS het ANP-contract opzegt, dan is het beter dat het ANP publieke taken gaat vervullen. Daar help je ook commerciële partijen mee.' Laatste wijziging: 25 juni 2009, 11:10

Atsma: ‘Ik schrik als ik lees dat de publieke omroep een eigen ANP wil opzetten. Het ANP is iets dat in haarvaten van de samenleving zit. Ik ben er zelf nog correspondent geweest. Ik geloof nummer 161.’

Erik van Gruijthuijsen, directeur/hoofdredacteur van het ANP: ‘Het is een interessante gedachte. Maar het heeft mijn voorkeur samen te werken met de publieke omroepen.’ Van Gruijthuijsen stelde tijdens het debat voor dat de publieke omroep zijn ruwe beeldmateriaal gratis in een beeldbank van het ANP stopt en dat zowel kranten, websites als andere tv-omroepen daar uit kunnen putten.

Henk Hagoort, voorzitter van de Publieke Omroep, wilde zo ver niet gaan. ‘We leveren niet het ruwe materiaal. Daar zitten auteursrechten op. Wel willen we afgemonteerde onderwerpen ter beschikking stellen. Daar kunnen anderen dan ook fragmenten uit halen.’

Hagoort stelde wel vast dat de huidige Mediawet samenwerking moeilijk maakt, omdat de publieke omroep niet mag bijdragen aan winst voor derden.

In het rapport van de commissie Brinkman is kort aandacht voor de positie van het ANP. Een aantal klanten zou overwegen het contract op te zeggen, waardoor de kwaliteit van de nieuwsdienst in gevaar komt.

Overigens wil Van Gruijthuijsen wel een grote rol voor het ANP bij het uitwisselen van de beelden. ‘Wij hebben een video-afdeling van 11 mensen. Als beelden gratis worden, zijn die mensen werkloos. Tenzij we vervolgens met dat materiaal aan de slag kunnen.’

Marc Schreuder, lid van de hoofdredactie van RTL Nieuws, ziet niets in de voorstellen van Atsma. ‘U werkt er aan om uiteindelijk van alle journalisten staatsjournalisten te maken. Dat is een slechte zaak.’

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Ernst Lissauer, 25 juni 2009, 10:04

Marc Schreuder is de enige in dit verhaal die niet ‘besmet’ is met het ‘regentenvirus’. Het zegt iets over de onafhankelijke nieuwsgaring van het RTL Nieuws dat al vele jaren mijn voorkeur heeft boven het oubollige gesubsidieerde journaal uit de vorige eeuw. Het uit Persbureau Vaz Dias ( opgericht door mijn grootvader ) voortgekomen ANP leunt teveel op oude waarden. Met de toegenomen concurrentie moet je door innoveren kunnen omgaan. Wie niet meekomt blijft achter. Een zelfreinigend systeem. Publieke Omroep, krant, ANP - het hoort allemaal bij een andere cultuur die is ingehaald door de realiteit. De lantaarn opsteker en de dorps omroeper kunnen we ook niet terug subsidiëren. Wie dat wil kan altijd nog zijn intrek in de Efteling nemen.

Bas, 25 juni 2009, 16:33

ANP is een commercieel bedrijf, eigendom van investeerders. Maar 1 doel, winst maken. En dan subsidie ontvangen? Kan ik met mijn fotopersbureau ook gaan aankloppen in Den Haag dan? Moet niet gekker worden..

Jean-Pierre, 25 juni 2009, 18:12

Bas ik geef je gelijk. Als fotojournalist met een eigen persbureau heb ik momenteel ook zo iets van, als het ANP iets krijgt wil ik ook een graantje meepikken. Ook voor ons kleinere bureau’s zijn het geen gemakkelijke tijden. Sterker nog, zodra iemand van het ANP verschijnt kunnen we inpakken en heeft verspreiding van onze foto’s eigenlijk geen nut meer. Het ANP steunen is mijn inziens oneerlijke concurrentie kweken door de staat. Laat het ANP zijn eigen boontjes maar doppen. Moeten wij ook.

jan, 26 juni 2009, 01:14

Verwonderlijk steun voor het ANP.
Het ANP maakt zich medeschuldig aan het uitschakelen van freelancers tevens de steeds grotere eenheidsworst in kranten. Blindelings ANP berichtgeving overnemen door kranten. Zelf geen onderzoek meer hoeven doen scheelt personeel. Of de berichtgeving juist is, oppervlakkig of feitelijke onjuistheden bevat, het is gratis zit in abonnement.
Het ANP maakt Bulkdeals met grote uitgevers voor bijvoorbeeld foto’s. Voor een x bedrag onbeperkt uit het archief gebruiken van werk. Dit kan je niet doen met werk van freelancers, auteursrecht. Het ANP neemt steeds minder werk van freelancers af. Al snel wordt er geroepen is geen nieuws of geen budget.
Ruw beeldmateriaal gratis in een beeldbank van het ANP en dat zowel kranten, websites als andere tv-omroepen daar uit kunnen putten. Maar vast niet gratis voor de klanten van het ANP. Let vooral op gratis leuk voor de volgende bulkdeal.
Dan zijn de freelance camera mensen ook een deel van hun klanten kwijt, vast meer als 11.
Vroeger werd er bijvoorbeeld voor één foto ca 180 euro betaald (lees ca 8 jaar geleden). Nu moeten fotografen er 8 beelden voor aanleveren. Dan kom ik uit op 22,50 euro per beeld. Dan klagen over het Telegraaf tarief van de huis aan huisbladen waar sommigen voor minder als 18 euro werken.
Nu al ruw beeldmateriaal gratis, 11 mensen werkeloos, oeps al die anderen dan.
Voor de verscheidenheid in het nieuws denk ik dat de redacties gewoon weer met freelancers en eigen mensen moeten gaan werken. Helaas is dat niet gratis. Dit is dus ook niet de oplossing.
Het ANP ziet gewoon geld in de ideeën het is perslot ook maar een gewone commerciële instelling.

Jan-Willem, 26 juni 2009, 13:29

Je hebt inderdaad gelijk Jan. Als freelance fotograaf probeer ik regelmatig beelden te verkopen aan het ANP, maar je krijgt vrijwel altijd te horen dat de nieuwswaarde te klein is. Maar feitelijk levert het los verkopen van beelden aan de media inderdaad meer op dan wanneer je een serie aan het ANP verkoopt. En dan nog het ANP gaan subsidiëren? Lijkt mij niet de juiste weg…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.