Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 27 januari 2016, 13:59 | 1 reactie, praat mee

Hoofdredacteuren sturen brandbrief aan gemeente Bernheze

ANP / Robin Utrecht

Het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren heeft de gemeente Bernheze in een brief opheldering gevraagd over diens persbeleid. De Brabantse gemeente besloot de afgelopen weken journalisten te weren van informatieavonden, waarin de huisvesting van vluchtelingen werd besproken. Bij een bijeenkomst op 19 januari besloot de gemeente de landelijke journalistiek te weren en alleen lokale verslaggevers, zonder camera, binnen te laten.

“Deze aanpak verbaast ons zeer”, schrijft NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff namens het Genootschap aan burgemeester Marieke Moorman. “ Het Genootschap heeft er begrip voor dat u een aanpak zoekt die u in de gelegenheid stelt op een adequate manier in gesprek te gaan met de betrokken bewoners, maar dat mag niet betekenen dat de overheid bepaalt dat sommige journalisten bij openbare bijeenkomsten worden toegelaten en anderen niet.”

Gelauff bepleit verder in de brief dat het aan de journalistiek zelf is om te bepalen waar verslag van wordt gedaan. “Een volwassen overheid heeft daar oog voor en faciliteert dat voor zover nodig in plaats van er uiterst selectief mee om te gaan en het te bemoeilijken of (selectief) onmogelijk te maken.”

Bernheze is niet de enige gemeente die media (deels) heeft geweerd bij informatieavonden over vluchtelingen. Ook in Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht mochten eerder alleen verslaggevers van regionale omroepen óf pers zonder apparatuur worden toegelaten. “Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft zeker oog voor de spanningen die rond de discussie over vluchtelingen in Nederland bestaan”, vervolgt Gelauff. “Maar de spanning zit in de discussie zelf en in alle belangen en emoties die er een rol in spelen; niet in de verslaglegging ervan.”

De brief van het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren is hier te vinden (PDF).

Praat mee

1 reactie

martin broek, 28 januari 2016, 17:26

“de spanning zit in de discussie zelf en in alle belangen en emoties die er een rol in spelen; niet in de verslaglegging ervan”

Het spijt me het te moeten zeggen, en ik zal me er op dit forum niet geliefd mee maken, maar deze opmerking:
1)  komt op mij onnadenkend over, activisme (en dat is het veelal, zeker daar waar het mobilisatie van buitenaf betreft) zonder pers heeft minder aantrekkingskracht en effect; en
2) de opmerking lijkt het straatje van de journalistiek schoon te vegen en de zelfreflectie nutteloos te maken. Niettemin zijn verwijten naar de rol van de pers als opklopperij, nieuws maken, etc veelvuldig te horen.

Betekent dit dat de pers geweerd mag worden? Nee, natuurlijk niet. Maar al te makkelijk afstand nemen van een rol in het creëren van de hetzesfeer dit zo langzamerhand ontstaat, lijkt mij onwenselijk.

Martin Broek

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.