— maandag 19 mei 2014, 14:52 | 0 reacties, praat mee

Omroepman voorzitter van Genootschap

© Maarten Hartman/Hollandse Hoogte

Sinds jaar en dag is een hoofdredacteur van een dagblad voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Niet vreemd, aangezien alleen hoofdredacteuren van dagbladen in den beginne werden toegelaten.

Dit jaar bestaat het Genootschap 55 jaar en in die periode kwam alleen oud-voorzitter Arendo Joustra niet van een krant, maar van weekblad Elsevier.

Tot begin mei de nieuwe voorzitter werd gekozen: Marcel Gelauff (56), hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hij is de eerste voorzitter afkomstig van een omroep. De krant is hem overigens niet helemaal vreemd. Het werkte ooit voor het Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander.

Maar toch, de ban is nu definitief gebroken. Wellicht dat het Genootschap zelfs hoofdredacteuren van publieksbladen gaat toelaten tot de gelederen. Nu zijn die bezig zichzelf te organiseren, dus het Genootschap moet wel opschieten want anders zijn er twee Genootschappen van Hoofdredacteuren. Daarom is besloten rustig te gaan nadenken of de spelregels moeten worden aangepast.

Als gevolg van diezelfde spelregels nam lid en bestuurslid Laurens Verhagen afscheid. Verhagen is de Heintje Davids van het Genootschap. Voor de jongere lezers, Davids is een artieste die in 1954 stopte en al snel weer terugkeerde.

Verhagen werd ooit lid als hoofdredacteur van NU.nl. Dat was destijds een noviteit, een hoofdredacteur van een website toelaten was best een stap voor het gezelschap. Verhagen vertrok weer omdat hij bij NU.nl weg ging. Om kort daarna terug te keren toen De Persgroep hem aantrok als hoofdredacteur van de websites van de Volkskrant, Trouw, Parool en De Morgen. Een paar reorganisaties verder en Verhagen is sinds kort chef internet bij de Volkskrant en daarmee hoofdredacteur af. En dus vertrekt hij weer.

Ook voorzitter Pieter Sijpersma verlaat het bestuur, maar blijft nog wel lid. Hij maakt deel uit van de hoofdredactie van het Dagblad van het Noorden. De nieuwbakken voorzitter Gelauff sprak de hoop uit dat Sijpersma nog lang lid blijft. Tot het bestuur van het Genootschap traden verder toe Jan-Kees Emmer (De Telegraaf), John van den Oetelaar (Eindhovens Dagblad) en Sandra Phlippen (Economisch Statistische Berichten).

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.