website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Omroepman voorzitter van Genootschap

Dolf Rogmans — Geplaatst in benoemingen op maandag 19 mei 2014, 14:52

© Maarten Hartman/Hollandse Hoogte

Carrière Sinds jaar en dag is een hoofdredacteur van een dagblad voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Niet vreemd, aangezien alleen hoofdredacteuren van dagbladen in den beginne werden toegelaten.

Dit jaar bestaat het Genootschap 55 jaar en in die periode kwam alleen oud-voorzitter Arendo Joustra niet van een krant, maar van weekblad Elsevier.

Tot begin mei de nieuwe voorzitter werd gekozen: Marcel Gelauff (56), hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hij is de eerste voorzitter afkomstig van een omroep. De krant is hem overigens niet helemaal vreemd. Het werkte ooit voor het Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander.

Maar toch, de ban is nu definitief gebroken. Wellicht dat het Genootschap zelfs hoofdredacteuren van publieksbladen gaat toelaten tot de gelederen. Nu zijn die bezig zichzelf te organiseren, dus het Genootschap moet wel opschieten want anders zijn er twee Genootschappen van Hoofdredacteuren. Daarom is besloten rustig te gaan nadenken of de spelregels moeten worden aangepast.

Als gevolg van diezelfde spelregels nam lid en bestuurslid Laurens Verhagen afscheid. Verhagen is de Heintje Davids van het Genootschap. Voor de jongere lezers, Davids is een artieste die in 1954 stopte en al snel weer terugkeerde.

Verhagen werd ooit lid als hoofdredacteur van NU.nl. Dat was destijds een noviteit, een hoofdredacteur van een website toelaten was best een stap voor het gezelschap. Verhagen vertrok weer omdat hij bij NU.nl weg ging. Om kort daarna terug te keren toen De Persgroep hem aantrok als hoofdredacteur van de websites van de Volkskrant, Trouw, Parool en De Morgen. Een paar reorganisaties verder en Verhagen is sinds kort chef internet bij de Volkskrant en daarmee hoofdredacteur af. En dus vertrekt hij weer.

Ook voorzitter Pieter Sijpersma verlaat het bestuur, maar blijft nog wel lid. Hij maakt deel uit van de hoofdredactie van het Dagblad van het Noorden. De nieuwbakken voorzitter Gelauff sprak de hoop uit dat Sijpersma nog lang lid blijft. Tot het bestuur van het Genootschap traden verder toe Jan-Kees Emmer (De Telegraaf), John van den Oetelaar (Eindhovens Dagblad) en Sandra Phlippen (Economisch Statistische Berichten).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.