word studentlid

— donderdag 26 mei 2016, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Verschoningsrecht: Genootschap wil niet op stoel rechter

Verschoningsrecht: Genootschap wil niet op stoel rechter
Bart Maat / ANP

Nu de Tweede Kamer binnenkort vergadert over wijzingen rond het verschoningsrecht en bronbescherming, heeft het Genootschap van Hoofdredacteuren opnieuw aan de bel getrokken over bezwaren die het eind 2014 al uitte. Laatste wijziging: 26 mei 2016, 13:45

De wetgeving wordt herzien, maar het Genootschap stelt dat de discussie in de afgelopen jaren nog altijd geen voorstellen heeft opgeleverd waarmee zijn leden zich kunnen verenigen.

Een onoverkomelijk bezwaar is het voorstel om inlichtingendiensten zelf te laten beoordelen of ze met een journalist te maken hebben - en of daarmee wetgeving rond journalistiek verschoningsrecht en bronbescherming überhaupt van toepassing is.

In 2014 meende het Genootschap over die voorstellen dat de regelgeving een ‘stevige onderzoeksplicht’ zou moeten opleggen. Daarbij moet adequaat worden vastgelegd hoe bij die beoordeling te werk is gegaan. Het Genootschap stelde toen ook betere regels voor onder welke voorwaarden in beslag genomen materiaal op neutraal terrein (dat wil zeggen, verzegeld bij een notaris, red.) wordt bewaard.

Het Genootschap is ongelukkig met de keuze om een journalist in de wet te definiëren, wat voor het eerst zou zijn. “De leden van het Genootschap beoordelen dit als buitengewoon onwenselijk en onverstandig, zeker omdat het media-speelveld voortdurend verandert”, schrijft voorzitter Marcel Gelauff.

Hij wijst er op dat zelfs het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in uitspraken geen definitie van de beroepsgroep hanteert.

De minister van Justitie stelde in een Kamernota voor om eventueel de voorzitter van de Raad voor de Journalistiek of de voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren in te schakelen bij de beoordeling of van een journalist (of journalistieke werkwijze) sprake is. Die plannen zijn voor het Genootschap onacceptabel.

Aan een dergelijk verzoek zal het Genootschap niet meewerken. Het Genootschap meent verder dat ook de Raad voor de Journalistiek daarin geen rol heeft. Wel kunnen uitspraken van de Raad worden meegewogen om tot een eindoordeel te komen, maar “in een rechtstaat is het uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of betrokkene conform journalistiek maatstaven heeft gehandeld.”

De journalistenvereniging NVJ deelt de kritiek van het Genootschap en wijst op de voorstellen dat een bron bescherming geniet als daarover expliciete afspraken zijn gemaakt met een journalist. “Daarover zijn we het niet eens”, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. “Wij vinden het logisch dat een bron mag verwachten dat zijn identiteit beschermd wordt. Een journalist hoeft dat niet te bewijzen.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.