— dinsdag 9 februari 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Hongkongse politie arresteert radiojournalist op beschuldiging van opruiing

Hongkong - © Westend61 / hsimages

In Hongkong is internetradio-presentator Wan Yiu-sing opgepakt op vier aanklachten van opruiing, meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Laatste wijziging: 9 februari 2021, 09:19

Wann, bekend onder de naam Giggs, zendt op internetradiokanaalD100 een show uit waarin verslag wordt uitgebracht en commentaar wordt geleverd op politieke kwesties op het vasteland van China en Hongkong, waaronder de arrestatie van de oprichter van Apple Daily, Jimmy Lai.

De beschuldigingen vloeien voort uit opmerkingen die Wan maakte tijdens vier shows tussen augustus en oktober 2020, waarvan de politie beweert dat ze de intentie hadden om haat of minachting jegens de Volksrepubliek China en de regering van Hongkong aan te wakkeren.

Als Wan wordt veroordeeld voor opruiing, kan hij een boete krijgen van maximaal 5.000 Hongkongse dollar en maximaal twee jaar gevangenisstraf voor een eerste overtreding. En maximaal drie jaar gevangenisstraf voor daaropvolgende misdrijven.

“Het gebruik van opruiingsaanklachten door de Hongkongse autoriteiten tegen radiopresentator Wan Yiu-sing komt neer op een aanval van de regering op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting”, aldus Steven Butler, CPJ’s programmacoördinator Azië.

Journalisten in Hongkong hebben te maken met toenemende repressie en intimidatie sinds de nieuwe nationale veiligheidswet op 1 juli 2020 is aangenomen. De arrestatie van Jimmy Lai hangt ook samen met die omstreden veiligheidswet. Overtreders van die wet kunnen levenslang krijgen voor “samenspannen met buitenlandse mogendheden”. Meer bij CPJ

Lees ook:
Hongkong: mediatycoon onder strikte voorwaarden op borgtocht vrij (23 december 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.